MENIU

Moţiunea de cenzură a PNL-UDMR va fi depusă cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare

foto: cdep.ro

Textul moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi UDMR va fi depus în Parlament la începutul săptămânii viitoare, au declarat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian şi deputatul UDMR Lakatos Petru, ambii mandataţi să redacteze documentul împotriva Guvernului.

Vosganian a explicat că "probabil la începutul săptămânii viitoare" va fi depus la Parlament textul moţiunii de cenzură. El a precizat că forma care este deja redactată urmează a fi "trimisă în teritoriu" pentru a fi discutată şi eventual îmbunătăţită, inclusiv prin întâlniri cu reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor.

Vicepreşedintele PNL a menţionat că cele două teme majore care vor fi criticate în textul moţiunii de cenzură sunt rectificarea bugetară şi OUG 37/2009 privind schimbarea şefilor serviciilor deconcentrate. Cât priveşte numărul de semnături, Vosganian a afirmat că, după cunoştinţa sa, s-a strâns numărul necesar depunerii unei moţiuni de cenzură - 118, doar de la parlamentari PNL şi UDMR.

La rândul său, deputatul UDMR Lakatos Petru a declarat, pentru NewsIn, că cele două formaţiuni semnatare ale moţiunii de cenzură au convenit, la propunerea Uniunii, ca, fiind vorba despre o acţiune împotriva Guvernului, ea să atingă "mai multe aspecte", decizându-se includerea şi a temei serviciilor deconcentrate.

El a precizat că textul se va depune în Parlament săptămâna viitoare.

"E bine să punem lucrurile la punct în aşa fel încât la data dezbaterii să nu avem discuţii", a explicat Lakatos întârzierea depunerii moţiunii de cenzură, pentru a nu se repeta situaţia de la moţiunea simplă a PNL pe educaţie, când textul iniţial a trebuit modificat, deoarece au apărut chestiuni suplimentare. 

Pe de altă parte, liderul UDMR, Marko Bela a explicat, într-o conferinţa de presă, că nu are semnale că moţiunea de cenzură va fi votată şi de parlamentarii coaliţiei şi că  nu a discutat până în prezent cu reprezentanţi ai PSD şi PDL despre acest subiect. "Dacă luăm în calcul antecedentele, până acum nu a trecut nicio moţiune de cenzură, dar odată şi odată tot trebuie să se întâmple", a mai spus liderul UDMR. Întrebat cum va acţiona UDMR dacă moţiunea de cenzură nu obţine voturile necesare în Parlament, liderul UDMR a declarat că, în acest caz, se vor analiza şi aspectele ce ţin de constituţionalitatea măsurilor luate de Executiv, având în vedere o posibilă sesizare a CCR.

Săptămâna viitoare este de aşteptat să fie una încărcată politic, sfârşitul ei fiind marcat de începerea campaniei electorale pentru europarlamentare - 8 mai. Liberalii, dar şi democrat-liberalii au anunţat, pentru 9 mai, organizarea de evenimente pentru lansarea candidaţilor la Parlamentul European. PNL planifică, la aceeaşi dată, şi lansarea  candidatului la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu.