Mori de frică atunci când vezi în păianjen? Specialiștii au explicația de ce se întâmplă asta
Te numeri printre milioanele de oameni care suferă de suferă de arahnofobie și vrei să scapi de această frică de păianjeni? Ei bine, un tratament nou experimental ar putea să le îndeplinească dorința. Cercetătorii au descoperit cum pot ajuta oamenii să treacă peste această frică. Pe mulți îi paralizează și nu mai pot acționa în niciun fel. Își scapă de sub control emoțiile și caută ajutor cu orice preț.
Psihologii cred că frica de păianjeni este cauzată de sistemul vizual al omului. Astfel, aşa-numitele mecanisme ancestrale dedicate detectării rapide a pericolelor imediate şi specifice, precum şerpii sau păianjenii, au fost reţinute de sistemul vizual şi au persistat chiar şi pe parcursul evoluţiei omului.
„Mulți dintre noi avem un tip sau altul de fobii – pot fi păianjeni sau clovni sau chiar tipuri de mâncare", a explicat psihiatrul și cercetătorul senior Hugo Critchley, de la Universitatea din Sussex. „Tratamentul implică de obicei expunerea persoanei la teama sa, dar asta poate dura mult timp".
Cum poți scăpa de frica de păianjeni
O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că arahnofobia este strâns legată de bătăile umane ale inimii. Mai exact, aceste bătăi ale inimii ar putea fi încorporate într-o terapie computerizată de expunere.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 53 de oameni sănătoși, care au fost împărțiți în trei grupuri. Astfel, primul grup a vizualizat imagini cu păianjeni care
apăreau în timpul sistolei, adică în momentul în care mușchiul inimii se contractă.
Între timp al doilea grup a vizualizat aceleași imagini în timpul diastolelor (momentul când mușchiul inimii se relaxează). Iar al treilea grup a vizualizat imagini în momente complet aleatorii.
Astfel, oamenii din primul grup, adică cei care au văzut imaginile cu păianjeni în sincron cu bătăile inimii au simțit, conform spuselor lor, cel mai mic nivel de frică, așa arată rezultatele studiului care te-ar putea ajuta să scapi de frica de păianjeni.
„Studiul nostru arată că felul în care răspundem la temerile noastre poate depinde de faptul că le auzim în timp ce inima noastră bate sau între bătăile inimii", a spus Critchley. „Ai putea spune că suntem la o bătaie a inimii distanță de a-i ajuta pe oameni să își înfrângă fobiile."