MENIU

Moonwalk-ul care a consacrat dansul lui Michael Jackson, inspirat de mişcările mimului Marceau

Foto: www.singingfool.com

"Mersul pe lună", dansul care a consacrat nota unică a lui Michael Jackson, ascunde o poveste la fel de personală ca Neverland-ul lui Peter Pan, recreat de starul pop, care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru mimul Marceau, cel care "ar fi putut sfida legile gravitaţiei".

Michael Jackson a făcut furori în 1983, cu paşii de dans inspiraţi din mişcările la fel de celebrului mim Marceau, cu al său alter-ego legendar Bip, un clown melancolic, cu bluză dungată şi floare roşie prinsă la pălărie.

Michael Jackson nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru mimul francez, dar povestea că dansul său, cu mişcări înapoi, a fost inspirat în egală măsură, la finele anilor 70, de copiii din ghetourile Harlemului. Elena Serra, colaboratoare constantă a mimului Marceau, povesteşte că Jackson, care avea 13-14 ani, venea adeseori să-l vadă pe mim pe scenele americane. Mimul îşi intitulase dansul "mersul contra vântului", mişcare scenică care era predată în 1950 la şcoala lui Etienne Decroux, unul dintre profesorii lui Marceau.


"Mersul pe loc, contra vântului, coborârea scărilor, sunt figuri născute în laboratorul şcolii", explică Serra. "Marcel Marceau a popularizat tehnica, Michael Jackson de asemenea, aşa cum mimul a fost sursa de inspiraţie pentru mişcările din rap şi breakdance", continuă ea. Exista o admiraţie mutuală între cei doi, se pare, Marceau spunând deseori că "Jackson era un mim înnăscut, ca şi Charlie Chaplin, prin uşurinţa fizică a mişcării (...)". Jackson a dansat pentru întâia oară "mersul pe lună" într-o emisiune televizată, unde a interpretat "Billie Jean".

Cel mai cunoscut mim al lumii, Marcel Marceau a încântat vreme de decenii prin arta lui tăcută, râsul şi lacrimile care-l făceau comic şi tragic totodată. "Pentru a mima vântul, devii o furtună. Pentru a mima un peşte, te arunci în apă", spunea Marceau.

Mai multe articole despre:
Michael Jackson Peter Pan dans Neverland