MENIU

Momentul difuzării filmului de la Ploieşti în ochii psihologului:Dinu Patriciu-arogant şi dispreţuitor, Traian Băsescu-luat prin surprindere

<descriere>

Psihologul Georgeta Ghinea a comentat pentru REALITATEA.NET episodul în care se presupune că preşedintele Traian Băsescu a lovit un copil la un miting electoral la Ploieşti, dar şi atitudinea omului de afaceri Dinu Patriciu.

Psihologul Georgeta Ghinea a creionat un portret psihologic al lui Traian Băsescu şi Dinu Patriciu, cei doi actori principali ai  scandalului \"Băsescu şi copilul\".


\"Dinu Patriciu: Apare la tv cu o atitudine arogantă, gen câştigător, cu o expresie a feţei bine fabricată în dispreţ, dezgust, pentru ceea ce urma să dezvăluie. Denotă premeditare. Discursul este incoerent căci este dinainte învăţat. Se străduieşte să-şi găsească cuvintele care l-ar putea trăda dacă nu le rosteşte conform cu scenariul şi se potigneşte des. Când doreşte să devină plăcut pe sticlă, adică amuzant, o dă cu totul în bară, povestind cu un şarm şifonat de dezvăluirea şoc, exact ce nu trebuia să spună: că l-a recompensat pe incriminat (Traian Băsescu) cu o maşinuţă-bărcuţă de ziua lui, împreună cu alt prieten la fel de controversat.  Cu alte cuvinte, gestul care acum este incriminat ca unul profund inuman, acum cinci ani, când tocmai se întâmplase, fusese aprobat. E ceva putred în Danemarca, spune Georgeta Ghinea.


\"Personajul numărul doi:  Traian Băsescu este luat prin surprindere cu dezvăluirea şoc, taman în casa duşmanului. Lovitura sub centură. Total nepregătit, preşedintele nu are altă soluţie decât să fie el însuşi. Şi-a pus la bătaie propria personalitate, fără strategiile de comunicare învăţate pentru public. Reacţionează natural, sincer, cu responsabilitatea şi bărbăţia celui care nu vrea să mintă. Aşa că ezită să dea un răspuns ferm, gen, \"eu n-am lovit niciodată nici un copil\". Ar fi fost prea mulţi de \"nici\". În multitudinea întâlnirilor sale, încărcătura emoţională poate fi excesivă având în vedere surescitarea oamenilor, grămezile de jurnalişti şi fotoreporteri, pare imposibil să-ţi aminteşti un gest. Pare la fel de imposibil să nu loveşti nicicând, măcar din greşala un copil, un adult\". Aşa îl caracterizează psihologul Georgeta Ghinea pe Traian Băsescu şi tot ea propune un exerciţiu de sinceritate: \"Şi-apoi, haideţi să facem un exerciţiu de sinceritate: câţi dintre noi n-am lovit măcar o dată, chiar şi din greşală un copil?! Cu o palmă la fund chiar propriul copil?!Suntem oare îngeri cu toţii, iar preşedintele este singurul diavol?!\"