MENIU

Modele de subiecte Română Bacalaureat 2015

<p>BAC 2015</p>

Modele de subiecte Bacalaureatul la Română, eliberate de Ministerul Educației pentru anul 2015. Vei avea de rezolvat 3 subiecte pentru care vei avea la dispoziție 3 ore. Rămâi pe Realitatea.net pentru a afla cele mai noi detalii despre BAC.

Subiectul I

Exemple de Subiectul I rezolvat de nota 10:

Structura primului subiect este următoarea: vei primi un text poetic, de dimensiuni medii, pe baza căruia va trebui să răspunzi la 9 întrebări. 

Subiectul II

Exemple de Subiectul II rezolvat de nota 10:

Subiectul al doilea constă în redactarea unui text argumentativ pe baza unui citat sau a unei noțiuni abstracte precum prietenia, iubirea etc.

Subiectul III

Exemple de Subiectul III rezolvat de nota 10:

Ultimul subiect al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română 2015 presupune realizarea unui eseu de 2-3 pagini despre o anumită operă literară studiată la clasă. 

Dacă ai probleme cu interpretarea cerinței de la Subiectul III, te sfătuim să citești Ghid pentru identificarea operei și scrierea unui eseu corect - Subiectul III, Bacalaureatul la română.

 

CALENDARUL

examenului de bacalaureat național – 2015

Sesiunea iunie-iulie 2015

 

25 – 29 mai 2015

Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

29 mai 2015  

Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 - 10 iunie 2015

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10 - 12 iunie 2015

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare

orală în limba maternă – proba B

15 – 19 iunie 2015

Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22 - 26 iunie 2015

Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie 2015  

Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie 2015  

Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie 2015  

Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie 2015  

Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

6 iulie 2015  

Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

6 iulie 2015

Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

7 - 9 iulie 2015  

Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie 2015  

Afişarea rezultatelor finale

 

Sesiunea august-septembrie 2015

 

13 – 17 iulie 2015

Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015  

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015  

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 -19 august 2015  

Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 - 21 august 2015  

Evaluarea competenţelor digitale – proba D

24 august 2015  

Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015  

Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015  

Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015

Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015  

Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015

Rezolvarea contestaţiilor

3 septembrie 2015  

Afişarea rezultatelor finale

 

Notă: La solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistic.

Art.8. - (1)Comisiile de bacalaureat județene/ a municipiului București răspund pentru buna organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat.

(2) Comisiile de bacalaureat județene/ a municipiului București stabilesc/stabilește componența comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorți în ședință publică, la care sunt invitați în scris, în mod obligatoriu, reprezentanți ai consiliului județean/al municipiului București al elevilor, ai asociațiilor de părinți și ai sindicatelor reprezentative din învățământ, ai presei scrise și audiovizuale.

(3) Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen și de evaluare, inclusiv persoanele de contact/informaticienii, sunt selectate din alte unități școlare decât cele din care provin candidații arondați centrelor, în conformitate cu prevederile alin. (2).

(4) Cadrele didactice nominalizate ca evaluatori sunt selectate cu precădere din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale.

(5) Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate.


Art.9. - (1)Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. 

(2) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

(3) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

(5) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

(6) Candidații care încalcă regulile menționate la alin (3), (4) și (5) vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

(7)  Încălcarea regulilor menționate la alin. (3), (4) și (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

(8) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și prevederile alin. (1)-(7) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

(9) După parcurgerea pașilor menționați la alin. (8), candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) și mențiunea că ştiu că nerespectarea regulilor menționate la alin. (3), (4) și (5) are drept consecință măsurile menționate la alin. (6) și (7).

 

Art.10. - Direcţia generală educaţie şi învăţare pe tot parcursul vieţii, Direcţia generală învăţământ în limbile minorităţilor, Direcţia generală învăţământ superior, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ duc la îndeplinire prezentul ordin.


Mai multe articole despre:
BAC subiecte română bacalaureat 2015