Mitică Dragomir: "Se alege praful de fotbal, ANAF recalculează impozitele din ultimii cinci ani"
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal susţine în continuare că noul sezon al Ligii 1 va fi amânat dacă societăţile care administrează cluburile nu vor putea să-i plătească pe fotablişti pe baza convenţiilor civile.
Luni seară, la Telesport, Ionuţ Lupescu declarase şi el că "dacă într-adevăr nu vor mai putea face convenţii civile, unele cluburi vor intra chiar în incapacitate de plată".
"Pretenţia de a recalcula impozitele datorate statului în ultimii 5 ani în regim de contract de muncă va avea efecte devastatoare asupra cluburilor, care şi-au făcut deja bugetele", a declarat, la Realitatea FM, şi Marius Stan, preşedintele clubului Oţelul Galaţi, una dintre grupările cu probleme financiare din Liga I. Stan spune că angajarea fotbaliştilor cu carte de muncă intră în contradicţie cu regulamentele sportive dar şi cu procedurile uzuale pe piaţa transferurilor.
Oficialul gălăţean susţine însă că nu se pune problema ca debutul campionatului să fie amânat deoarece există contracte cu televiziunile în vederea transmisiei meciurilor. Şi preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat că "avem un program încărcat şi nu cred că se poate amâna campionatul, sunt sigur că lucrurile se vor rezolva".
Reamintim că ANAF a precizat că sportivii profesionişti nu pot fi angajaţi pe convenţii civile, care se încheie, potrivit legii, doar pentru activităţi ocazionale şi nu pentru cele dependente. Legea 69/2000, a educaţiei fizice şi sportului permite, în urma unei modificări din 2005, ca structurile sportive să încheie contracte individuale de muncă sau convenţii civile cu sportivii profesionişti, şi nu doar contracte de muncă pe perioada determinată, cum prevedea vechea formă a legislaţiei, valabilă până la 31 decembrie 2005.
ANAF consideră, însă, în urma analizei conţinutului convenţiilor civile încheiate de cluburi cu sportivii profesionişti şi personalul tehnic şi administrativ, că "activitatea desfăşurată de aceştia nu este una efectuată întâmplător, conjunctural, şi nu îndeplineşte criteriile stabilite de prevederile legale în vigoare pentru a fi considerată o activitate independentă, ci dimpotrivă, are caracterul unei activităţi dependente". Diferenţa de încadrare are efecte mari în ceea ce priveşte nivelul de impozitare, în condiţiile în care, dacă fotbaliştii ar fi angajaţi pe contracte de muncă, cluburile ar trebui să plătească, pe lângă salarii, şi contribuţii sociale şi impozit pe venit. Liga I este programată să înceapă pe 1 august.