MENIU

Misterul pinguinilor: O sută de exemplare dintr-o specie rară mor zilnic

Foto: dkimages.com

Cercetătorii sunt îngrijoraţi de un fenomen alarmant ce are loc într-o zonă britanică îndepărtată, din sudul Atlanticului: o sută de pinguini, ce fac parte dintr-o specie rară, Rockhopper, mor în fiecare zi.

Numărul pinguinilor Rockhopper din insulele Tristan da Cunha şi Gough Islands din Atlanticul de Sud a scăzut cu 90% în ultimii 130 de ani, informează Daily Telegraph.

În ultima jumătate de secol au dispărut două milioane de exemplare din această specie, potrivit raporturilor, dar cauza declinului lor atât de rapid este încă un mister.

Peste 80% din pinguinii Rockhopper trăiesc pe cele două insule şi scăderea dramatică a numărului lor este foarte îngrijorătoare.

Richard Cuthbert, de la RSPB, a fost co-autorul raportului Bird Conservation International Journal, care a listat pinguinul Rockhopper pe cale de dispariţie.

"Declinul de pe insula Gough, începând cu anii 1950 este echivalent cu pierderea a 100 de păsări pe zi, în ultimii 50 de ani", a declarat Cuthbert pentru The Times.

"Este esenţial să găsim motivele dispariţiei acestui pinguin, mai ales că peste jumătate dintre toate speciile de pinguin se află pe cale de dispariţie, mai mult sau mai puţin", a precizat Cuthbert.

Populaţia de pinguini Rockhopper pe insula Gough este estimată între 32.000 şi 65.000, iar pe Tristan da Cunha este între 40.000 şi 50.000.

Autorităţile de la Foreign and Commonwealth Office, de la Department for Environment, Food and Rural Affairs şi de la Department for International Development se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a discuta problema.