MENIU

Misiunea satelitului NASA pentru monitorizarea CO2 a eşuat. Epava s-a prăbuşit în oceanul Antarctic

Foto: NASA

Misiunea satelitului pentru monitorizarea dioxidului de carbon din atmosferă a eşuat. Modului care îl transporta nu a reuşit să se desprindă de rachetă, a anunţat NASA. Observatorul Orbital de Carbon s-a prăbuşit în oceanul Antarctic.

NASA a lansat marţi satelitul Orbiting Carbon Observatory (Oco), la bordul rachetei Taurus XL, însă acesta nu a reuşit să intre în orbită.

Oamenii de ştiinţă au aflat astăzi că satelitul, în valoare de 275 de milioane de dolari, s-a prăbuşit în apele Antarcticii.

"Lansarea din această noapte nu a fost încoronată cu succes", a declarat prezentatorul postului NASA TV, precizând că satelitul nu a atins orbita.

"După câteva minute de zbor, responsabilii cu lansarea au constat imprevizibilul, întrucât modulul nu a reuşit să se desprindă", a declarat NASA într-un comunicat.

"Pentru comunitatea ştiinţifică este o mare dezamăgire. Ne-a luat atât de mult să ajungem aici", a precizat ohn Brunschwyler, de la Orbital Sciences Corporation, compania care a realizat satelitul şi racheta. Echipa şi-a petrecut şapte ani construind Oco şi Taurus.

Orbiting Carbon Observatory (Oco) era destinat să monitorizeze gazele cu efect de seră din atmosfera planetei noastre, identificând de unde vin, unde sunt asorbite şi ce se întâmplă cu ele între aceste etape.

Satelitul, primul de acest gen lansat de agenţia spaţială americană, a fost lansat în luni noapte (ora 11.51, ora României), de la baza Vanderberg Air Force din California.

Taurus este cea mai mică rachetă cu lansare de la sol folosită de NASA. Aceasta a fost a opta misiune a ei, şi a doua eşuată.

Satelitul NASA, Glory, realizat pentru a măsura funinginea cauzată de CO2 şi aerosolii din atmosferă, ar trebui să fie lansată pe un Taurus XL în iunie, însă specialiştii au subliniat că acest lucru nu se va întâmpla până când nu vor afla cauza exactă a eşecului lui Oco.

În ianuarie, Japonia a lansat un satelit cu o misiune asemănătoare.