MENIU

Mircea Sandu: "Arbitrii străini vor putea conduce meciuri în Liga I, însă doar dacă sunt solicitaţi de ambele echipe"

Foto: NewsIn

Comitetul Executiv al FRF a discutat miercuri, la solicitarea LPF, posibilitatea ca partidele din Liga I să fie conduse de arbitri străini. S-a luat decizia ca regulamentul să fie completat astfel încât să existe această variantă, însă condiţia esenţială va fi ca solicitarea să vină din partea ambelor echipe care se înfruntă într-un meci direct.

"S-a dezbătut cu argumente pro şi contra dorinţa cluburilor de a avea brigăzi de arbitri români sau străini. S-a convenit ca, în măsura în care ambele cluburi sunt de acord, vor veni brigăzi străine. Costurile vor fi mari şi vor fi suportate de clubul gazdă. Costurile vor fi undeva între 12 şi 15.000 de euro. Trebuie, însă, ca ambele cluburi să convină asupra acestui aspect, nu doar unul. Nu am luat în calcul doar cele cinci cluburi care au dorit brigăzi străine, ci toate formaţiile", a declarat Mircea Sandu, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele FRF a precizat că 6 cluburi din Liga I au solicitat arbitri străini, în timp ce celelalte au optat pentru arbitri români. Decizia a fost luată cu 8 voturi pentru, două împotrivă (Aron Huzu şi Dumitru Costin) şi o abţinere. Ceilalţi doi membri ai CEx, Patriţiu Abrudan şi Iuliu Mureşan, au lipsit de la şedinţă. De altfel, Mureşan a trimis o hârtie prin care a votat împotrivă, dar opţiunea sa nu a fost luată în calcul, întrucât "votul prin corespondenţă nu este permis", după cum a explicat Sandu.

Oficialul a precizat că va interveni la Federaţiile din 6-7 ţări, printre care Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, pentru a discuta despre posibilitatea unui schimb de arbitri, deoarece Comisia Centrală a Arbitrilor va solicita Federaţiilor respective să delege brigăzi româneşti la meciurile din întrecerile lor interne. Oficialul a admis că un schimb de experienţă la nivel de arbitrajul cu ţări precum Anglia, Spania sau Italia va fi greu de realizat.

Cluburile pot solicita arbitri străini începând din etapa a 5-a a Ligii I, în care este programat derby-ul Steaua-Dinamo. Etapa viitoare va fi condusă în totalitate de brigăzi autohtone.