Mircea Mihăieş: Avem un Nobel românesc, oricum am întoarce lucrurile
"Acest premiu ne aparţine şi nouă, pentru că foarte multe dintre cărţile Hertei Muller, ca şi în activitatea ei publicistică şi în prezenţele foarte dese la televiziunile germane ea vorbeşte despre realităţi româneşti", a spus scriitorul şi criticul literar Mircea Mihăieş. Scriitoarea era numită în Germania "românca de servicu".
Mihăieş consideră că vestea este proastă pentru alţi candidaţi români la Nobelul pentru literatură, cum ar fi Norman Manea sau Mircea Cărtărescu cărora li s-au închis barierele pentru premiu.
"Această femeie cu fire ca un fir de aţă şi plină de energie a reuşit să facă ceea ce n-au reuşit scriitori care ocupă de mult timp liste de best-seller", a declarat Mihăieş.
Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a declarat că românii aşteptau de mult, de la Blaga, să câştigăm o astfel de distincţie. "Românii ar trebui să afle mai mult despre minoritatea germană, din care provine Herta Muller, care a făcut lucruri extraordinare de veacuri întregi", mai spune Răzvan Theodorescu.
Herta Muller este al doilea câştigător al unui premiu Nobel de origine română, după profesorul Emil Palade.
Cea mai prestigioasă realizare a profesorului Emil Palade este descoperirea, prin tehnici de microscopie electronică, a ribozomilor. Pentru această descoperire, Profesorul Palade a fost distins, în 1974, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1974.