MENIU

Mircea Geoană: Propunerile avansate de PSD au fost acceptate de FMI

foto: NewsIN

"Am găsit o mare flexibilitate şi deschidere în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu delegaţia FMI. Mai mult decât atât, propunerile noastre au fost acceptate în mare măsură şi ceea ce este şi mai important e faptul că cei de la FMI au fost de acord ca anumite resurse să fie direcţionate către pensionarii cu venituri mici", a spus Geoană după negocierile purtate cu delegaţia FMI.

Mircea Geoană a afirmat că în cadrul discuţiilor pe care le-a purtat cu delegaţia FMI, s-a avansat ideea unui deficit bugetar mult mai mare.

"Vom încerca să suplimentăm bugetul Ministerului Muncii, pentru că vorbim în acest context al crizei de o creştere economică de -2% şi asta la nivel mondial, ceea ce face ca deficitul bugetar să fie mult mai mare. Sper ca în această seară să avem o formă finală a acordului, chiar dacă am văzut că agenţiile de rating nu privesc cu ochi buni acest acord. Mai mult, vreau să precizez că deficitul bugetar al României va fi sprijinit de către FMI şi Comisia Europeană", a spus Geoană.

Mircea Geoană: Băncile străine nu îşi vor retrage banii din România

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a apreciat astăzi că finanţarea de la FMI ar putea ajunge în România în luna mai, anunţând totodată că Fondul va insista pe lângă băncile străine ca acestea să nu-şi retragă banii din ţară.

La sfârşitul unei întâlniri dintre o delegaţie a PSD şi una a FMI, Geoană a spus că PSD a propus Fondului să insiste pe lângă  băncile străine să se angajeze că nu-şi retrag banii din România.

"Noi am considerat că este important ca sistemul bancar care operează în România să aibă acest angajament formal, a ezitat o anumită ezitare ca acest lucru să devină o parte obligatorie a Acordului. Acest lucru a fost depăşit în această după-amiază şi vreau să spun că pentru noi, pe lângă  dimensiunea socială, problema creditării economiei reale este problema cea mai importantă", a susţinut preşedintele Senatului.

Mircea Geoană a susţinut chiar că s-a găsit un mecanism care să corespundă preocupărilor PSD şi că FMI va discuta cu băncile să repornească creditarea în România, iar dacă această condiţie va fi îndeplinită şi BNR va relaxa politica de rezervă minimă obligatorie.

"Am discutat despre subiectul băncilor şi al repornirii creditarii economiei reale de către sectorul bancar românesc şi aici am găsit un mecanism care să confirme în mod oficial şi formal din partea băncilor străine care operează în România, după întâlnirea pe care FMI o va avea cu aceşti reprezentanţi la Viena, joi, că va exista, din partea BNR, disponibilitatea de a relaxa politica de rezervă minimă obligatorie numai în condiţiile şi exclusiv în condiţiile în care băncile comerciale îşi păstrează banii în România şi repornesc creditarea economiei reale", a adăugat preşedintele social-democraţilor, adăugând că dacă se reporneşte creditarea, atunci acest împrumut are sens.

Citeşte şi Mircea Geoană: Împrumutul de la FMI este necesar

Mai multe articole despre:
venituri Mircea Geoană PSD pensionari FMI acord