MENIU

Mircea Geoană: Nu este suficientă modificarea Constituţiei, avem nevoie de o amplă reformă a statului

FOTO: NewsIn
M. Geoană: trebuie să ne adaptăm statul şi mecanismele noastre democratice şi constituţionale nevoilor acestui secol al globalizării şi modernizării decisive a României.

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, la prezentarea Raportului privind regimul constituţional, la Palatul Cotroceni, că în opinia sa şi a PSD, este nevoie de o amplă reformă a statului în ansamblul său şi a Guvernului.

Liderul social-democrat a precizat că are o sugestie suplimentară în legătură cu Raportul Comisiei de analiză a regimului constituţional. "Nu este suficient, în opinia mea şi în opinia noastră, doar o modificare a cadrului constituţional, avem nevoie în plus şi de o amplă reformă a statului în ansamblul său şi a Guvernului în ansambulul său, nu ca entitate politică, ci ca structură instutiţională. Această schimbare dramatică, o reformă a statului român, reprezintă o reformă mai amplă decât cea constituţională", a arătat Geoană.

În privinţa modificării Constituţiei, liderul PSD a spus că "este nevoie de o dezbatere publică sănătoasă, de un forum constituţional, ca în acest efort de modernizare dramatică şi decisivă a secolului 21 să antrenăm întreaga elită, nu doar politicienii, profesioniştii, ci cetăţenii români". "Pentru această Constituţie revizuită şi noua republică la care aspirăm, în favoarea căreia se degajă o majoritate amplă, este nevoie de un consistent sprijin din partea românilor" a spus Geoană.

El a declarat că este momentul ca actuala putere să arate respectul faţă de instituţia Parlamentului, fiind necesară recredibilizarea acestui for în ochii opiniei publice. "Guvernul român nu trebuie să facă abuz de ordonanţe de urgenţă şi simple, trebuie  mai mult decât oricând să arătăm respectul nostru Parlamentului şi să marcăm un început de recredibilizare a acestei instituţii publice", a spus Geaonă.

Liderul PSD nu a prezentat însă, în declaraţia de la Cotroceni, care sunt opţiunile sale privind eventuale modificări ale Constituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a spus miercuri, la prezentarea Raportului final, că, din soluţiile multiple oferite de Comisia de analiză a regimului politic şi constituţional, a selectat zece, care , în opinia sa ar conduce la clarificarea prevederilor constituţionale.

Cele zece opţiuni ale preşedintelui Traian Băsescu sunt: adoptarea unui regim semiprezidenţial coerent, definirea mecanismelor dizolvării Legislativului, un sistem unicameral, eliminarea oricărui privilegiu al aleşilor care comit fapte penale, limitarea drastică a reglementării prin ordonanţe, un decupaj administrativ cu 9-12 judeţe sau regiuni şi o autonomie locală veritabilă, recrediblizarea Curţii Constituţionale, introducerea referendumului obligatoriu, regândirea rolului şi structurii CSM, definirea clară a tuturor drepturilor cetăţenilor.

Mai multe articole despre:
guvern Mircea Geoană PSD stat Traian Băsescu