MENIU

Mircea Geoană: Există riscul tăierii fondurilor europene pentru România

foto: mirceageoana.ro
Geoană: Există informaţii coerente şi solide care anunţă pericolul ca după raportul de ţară al CE să existe riscul tăierii fondurilor europene pentru România

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că există informaţii coerente şi solide care \"anunţă pericolul ca după raportul de ţară al CE să existe riscul tăierii fondurilor europene pentru România\". Geoană a făcut apel la preşedintele Băsescu pentru a lua toate măsurile necesare şi a solicitat explicaţii ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Mircea Geoană a spus că tăierea fondurilor europene are ca principal motiv lipsa reformei în Justiţie. "Decizia partidului nostru este de a trimite cele două coduri, Penal şi Civil, finalizate în comisiile speciale ale Parlamentului, către preşedintele României, reamintindu-i că a fost cel care a convocat la Cotroceni o întâlnire cu toţi factorii decidenţi în încercarea de a obţine un raport pozitiv", a spus Geoană, care a făcut un apel în numele PSD către preşedinte ca, în calitatea sa de coordonator al instituţiilor legate de Justiţie, să ia toate măsurile necesare în contact direct cu factorii responsbili pentru a lua toate măsurile necesare  preîntâmpinării acestui risc.

Din punctul de vedere al PSD, Parlamentul s-a achitat de toate responsabilităţile  legate de mecanismul de cooperare şi verificare. În opinia lui Geoană, în acest moment întreaga responsabilitate aparţine preşedintelui, cel care a instalat în funcţia de ministru al Justiţiei pe Monica Macovei, în 2004, şi pe Cătălin Predoiu, în 2008 şi înainte.

Liderul PSD a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să vină în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la condiţionalităţile şi obligaţiile pe care domnia sa şi zona Justiţiei le au de îndeplinit pentru a evita acest risc. Mircea Geoană a făcut apel la toată clasa politică pentru a face front comun cu scopul de a preîntâmpina această situaţie. "Principala responsabilitate este a celui care a gestionat, în mod direct, prin numiri în aceste zone cheie, şi acesta este preşedintele României", a concluzionat Mircea Geoană. 

Ascultă aici întreaga declaraţie a lui Mircea Geoană