MENIU

Mircea Băsescu îl dă în judecată pe Sorin Roşca Stănescu

Foto: media2.gruprc.ro

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, îl dă în judecată pe jurnalistul Sorin Roşca Stănescu. Anunţul a fost făcut într-un interviu.

"Îl voi da în judecată pentru calomnie şi pentru alte capete de acuzare pe care le ştie avocatul meu", a declarat Mircea Băsescu.

Fratele preşedintelui nu a precizat dacă îi va cere daune lui Sorin Roşca Stănescu.

Sorin Roşca Stănescu a susţinut, într-un material publicat pe pagina sa de internet, că Mircea Băsescu ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibili alături de o persoană căutată de Interpol Belgia pentru terorism.

Astfel, Roşca Stănescu scrie că fratele preşedintelui României ar fi participat la o operaţiune ultrasecretă de trafic internaţional cu mari cantităţi de explozibil. Potrivit acestuia, cinci vapoare sosite din Thailanda au fost ancorate în portul Constanta. Operaţiunea ar fi fost dirijată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Încărcătura consta în substanţe explozive şi muniţie. SRS precizează că nu cunoaşte cantitatea exactă de substanţe explozive care a fost transportată din Thailanda. 

Destinaţia finală, conform contractului încheiat de partea tailandeză cu ROMARM S.A., aparţinând Ministerului Industriilor, ar fi fost Unitatea Militară Băbeni din judeţul Vâlcea. Acolo, explozibilii şi muniţia ar fi fost reambalate, în loc să fie distruse. În scurt timp ar fi avut loc exportarea acestora, fiind utilizat drept intermediar şi cărăuş firma S.C. ROMAGRO CEREAL SRL, susţine Roşca Stănescu. Jurnalistul precizează că operaţiunea s-ar fi realizat tot pe cale maritimă, fiind asigurată din nou de Mircea Băsescu. 

De altfel, Roşca Stănescu precizează că nu ştie care a fost suma totală a câştigului realizat prin această afacere. Totuşi, Stănescu spune că Interpol Belgia a transmis, la 21 ianuarie 2009, o adresa către Ministerului Administraţiei şi Internelor, Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Biroului Naţional Interpol, prin care solicita investigarea lui Bakri Imad Abdul Reda, care este asociat al ROMAGRO CEREAL SRL Romania. Practic, Stănescu susţine că  Bakri Imad Abdul Reda, alias Imad Kebir, acţionar al ROMAGRO CEREAL - cu 70%, prin intermediul acestei societati, ar fi jucat un rol important în finanţarea mişcării Hezbollah şi în aprovizionarea cu arme a acesteia. Tot el ar fi principalul importator de arme şi echipament militar al organizatiei teroriste UNITA din Angola, prin intermediul Republicii Democratice Congo. 

Jurnalistul mai afirmă că Traian Băsescu ar fi fost informat de către Direcţia Naţională Anticorupţie şi SRI şi a dispus încetarea oricăror acţiuni şi activităţi desfăşurate de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă în acest caz. Roşca Stănescu susţine că preşedintele României ar fi cerut suspendarea din funcţie a tuturor directorilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi ar fi dispus reţinerea şefului DGIPI, Cornel Şerban. De fapt, SRS susţine că adevăratul motiv pentru care şeful statului a făcut acest lucru ar fi fost camuflat de arestarea omului de afaceri Puiu Popoviciu. Astfel, susţine SRS, scopul ar fi fost preluarea arhivei curente de la Diviziunea Tehnică - interceptări - de la Diviziunea de Informaţii şi de la Diviziunea de Filaj, pentru recuperarea tuturor documentelor, interceptărilor şi stenogramelor în care apare numele lui Mircea Basescu. De asemenea, Roşca Stănescu afirmă că, sub pretextul scandalului Ciorogârla, serviciul secret ale Armatei şi direcţiile legate de acesta au fost "decimate".

Jurnalistul susţine că îşi asumă întreaga răspundere civilă şi penală pentru dezvăluirile legate de acest caz.