MENIU

Ministrul Nica a dispus verificarea modului în care se comportă funcţionarii cu oamenii

Foto: NewsIn
D. Nica: Sunt zone în care nesimţirea şi bătaia de joc nu au limite

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, le-a cerut prefecţilor să verifice atitudinea funcţionarilor şi modul în care autorităţile locale îi tratează pe cetăţenii care apelează la instituţiile publice, spunând că există prea multe reclamaţii de la populaţie.

"Le-am cerut să pornească un control la nivelul instituţiilor statului în judeţe, pentru că numărul de reclamaţii pe care eu îl am din partea oamenilor care sunt nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi la diverse instituţii ale statului este inacceptabil. Este inacceptabil şi numărul şi modalitatea în care se manifestă un asemenea dispreţ la adresa oamenilor. Sunt instituţii în care cel care intră acolo este încă considerat ca o persoană tolerată, ca o persoană care cu greu a fost acceptată să intre, deşi el din taxele şi impozitele lui le plăteşte salariile tuturor. Şi le-am cerut să pornească o activitate de control, de verificare, nu oficială, astfel încât să poată să gestioneze şi să verifice cine îşi face treaba şi cine nu şi să ia măsurile disciplinare care se impun", a declarat Nica după videoconferinţa cu prefecţii.

Nica a condamnat dispreţul cu care sunt trataţi oamenii care merg la ghişee. El a dat exemplul unui bătrân care, pentru dosarul său de pensie, a fost plimbat de 20 de ori pe la ghişee, ministrul spunând că la fel se îmtâmplă în cazul alocaţiilor  şi la obţinerea fondurilor pentru agicultură.

Ministrul a mai declarat, marţi, că aşteaptă de la prefecţi rezultatele controlului în 30 de zile.

"Le-am cerut tuturor prefecţilor, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, să continue acţiunea, pe care am demarat-o împreună cu primul ministru încă de luna trecută, de monitorizare a absorbţiei fondurilor europene. Vestea bună este că am avut foarte multe proiecte care au fost aprobate în această perioadă. Această perioadă de licitare a proiectelor încă se desfăşoară cu mare greutate, sunt caiete de sarcini care sunt contestate, sunt caiete de sarcini care poate nu au fost foarte bine întocmite, sunt licitaţii care nu au  pornit, deşi titlul de finanţare european este acordat. Ceea ce ar trebui să se întâmple este ultima etapă şi avem ca cele două priorităţi pe care le-am anunţat, aceea de a avea cât mai multe investiţii publice care să fie desfăşurate dacă se poate în avans, pentru că termenul pe şase luni este deja depăşit, deci noi ne-am făcut tot ceea ce însemna programul de investiţii publice, conform surselor financiare care sunt la bugetul de stat, ceea ce trebuie să facem acum este să încercăm să facem un volum mai mare de investiţii cu decontare în trimestrele următoare şi acest lucru să îl putem face şi printr-o formulă de finanţare care să permită acest lucru", a mai spus Nica.

Dacă v-aţi aflat în situaţia de a fi umiliţi de autorităţi, spuneţi-ne povestea pe www.realitatea.net sau pe adresa de e-mail martorocular@realitatea.net.