MENIU

Ministrul Mediului a propus, în şedinţa de guvern de astăzi, suspendarea temporară a triplării taxei auto

Foto: gandul.info

Ministrul Mediului a susţinut în şedinţa de guvern de astăzi, suspendarea temporară a aplicării ordonanţei din decembrie, privind triplarea taxei auto pentru maşinile second-hand, şi demararea unui proiect de lege pentru o taxă auto care să corespundă principiilor UE.

"Voi merge în şedinţa de guvern cu un memorandum care va conţine variantele pe care le va propune comisia interministerială formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Finanţelor, Economiei, Transportului şi Departamentului Afacerilor Europene. Voi susţine şi un punct de vedere personal, legat de faptul că sunt un adept declarat al ideii ca România să nu devină cimitir de maşini", a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

El a precizat că nu va da nici un detaliu asupra variantelor luate în calcul în ce priveşte taxa de poluare auto înainte să le discute în şedinţa de guvern. Totuşi, a precizat că dacă guvernul ar lua în considerare propunerea sa de suspendare temporară a aplicării OUG 218/2008, privind triplarea taxei auto pentru maşinile second-hand, în locul acesteia ar rămâne reglementarea anterioară, din iulie 2008.

"Aş vrea să fie făcută o lege cu privire la taxa auto în concordanţă cu ce înţelege Uniunea Europeană (UE) în materie de poluare, ca să nu mai fie neînţelegeri, şi în care principiul de bază să fie, aşa cum este în UE, poluatorul plăteşte", a explicat Nemirschi.

El a comentat că decizia care va fi luată trebuie să îi împace atât pe responsabilii de la Bruxelles, cât şi pe producătorii şi importatorii de maşini noi şi pe importatorii de maşini second-hand.

"Trebuie să ţinem cont de ce spune Comisia Europeană, care ne-a avertizat că ar putea fi declanşată chiar o procedură de infringement (încălcarea tratatului de aderare la UE n.r.) privind taxa de poluare auto", a atras atenţia ministrul Mediului.