Ministrul Justiţiei a participat la întâlnirea Comisiei speciale pentru dezbaterea Codurilor
Ministrul Cătălin Predoiu, şeful CSM, Virgil Andreieş, şi procurorul general Laura Kovesi au participat luni la prima şedinţă a Comisiei speciale comune pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a Codului Penal, a celui de Procedură Penală, a Codului Civil şi a celui de Procedură Civilă.
Pedelistul Daniel Buda, ales pe 10 martie preşedinte al Comisiei speciale, va coordona activitatea subcomisiei care va analiza Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă, în timp ce Victor Ponta va şi şeful celei care va discuta proiectele de Cod Penal şi de Cod de Procedură Penală.
Prima subcomisie va avea 13 membri, iar cea de-a doua - 12. Secretarul comisiei va fi Liana Dumitrescu, deputat afiliat grupului minorităţilor naţionale.
Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a anunţat că va trimite o adresă Birourilor Permanente ale Parlamentului prin care le va cere acestora ca membrii comisiei pentru Coduri să fie scutiţi de prezenţa la plen pentru ca raportul să poată fi trimis până la data fixată, de 30 aprilie 2009. "Voi trimite o adresă prin care cer să ni se permită să lucrăm în paralel cu plenul şi să fim scutiţi de participarea la plen pentru că este o încărcătură de muncă foarte mare", a spus Buda.
De altfel, liberalii din comisie şi-au exprimat rezervele faţă de posibilitatea ca termenul fixat să poată fi respectat. "Suntem ca în basmul cu Făt-Frumos care trebuia să numere într-o singură noapte firele de nisip pe care le avea în faţă. În numai 45 de zile, noi doar putem peria Codurile, să vedem dacă nu există vreo neconcordanţă între Codul Civil şi cel de Procedură Civilă sau între cel Penal şi cel de Procedură Penală. Nu noi vom fi autorii lor. De aceea trebuie să găsim o soluţie de a prelungi termenul stabilit iniţial", a spus deputatul PNL Gheorghe Gabor.
Şi senatorul PSD Ioan Chelaru a apreciat că membrii comisiei să facă o muncă uriaşă. "Suntem 25 de temerari ce vor încerca să treacă prin filtrul raţiunii şi al ştiinţei, câtă ne-a mai rămas, patru legi fundamentale pentru România", a afirmat pesedistul. Chelaru a cerut colegilor săi să respecte termenul stabilit pentru a evita ca aceste Coduri să fie trecute în Parlament prin asumarea răspunderii de către Guvern. Totodată, Chelaru a cerut ca discuţia în Parlament să fie paralelă cu un proces de largă consultare cu societatea civilă, datorită importanţei considerabile a acestor patru proiecte de lege.
Pentru a uşura procesul de analiză a propunerilor de Coduri venite de la Guvern, Ponta a propus ca şi subcomisiile să fie divizate. De exemplu, subcomisia pentru penal să fie împărţită într-una pentru Codul Penal şi alta pentru cel de Procedură Penală.
Plenul Parlamentului a decis, pe 9 martie, înfiinţarea şi componenţa Comisiei speciale comune pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală, a Codului Civil şi a Codului de Procedură Civilă, stabilind ca data pentru raport să fie 30 aprilie.
Guvernul a adoptat, la sfârşitul lunii februarie, proiectele Codurilor Penal, de Procedură Penală şi de Procedură Civilă. Coaliţia de guvernământ a stabilit să instituie comisii speciale de analiză a celor patru Coduri, urmând ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe acestea. Cât priveşte Codul Civil, prim-ministrul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că acesta va fi aprobat în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi.