MENIU

Ministrul german al economiei a demisionat

Foto: opec.org

Ministrul german al economiei, Michael Glos, din CSU, a demisiona oficial luni, relatează AFP. Ministrul a invocat motive personale, în special vârsta sa.

"Luni dimineaţă îi voi cere cancelarului să-i propună demisia mea preşedintelui", care semnează oficial numirile şi demisiile din cadrul guvernului, a declarat Glos, după o reuniune de criză cu Horst Seehofer, liderul CSU, la sediul Uniunii creştin-sociale din Munchen.

"Există o variantă foarte bună" pentru înlocuire, a asigurat ministrul, fără să divulge numele succesorului său în funcţie.

O sursă din CSU, partenerul de guvernare al lui Angela Merkel, a spus anterior că Seehofer şi Merkel au convenit duminică după-amiază să accepte demisia ministrului.

Această demisie fusese refuzată iniţial sâmbătă de şeful CSU, partidul care desemnează titularii pentru Ministerul Economiei.

Glos, în funcţie din 2005, l-a anunţat pe Seehofer că vera să demisioneze, într-o scrisoare publicată sâmbătă.

Glos a creat supriză sâmbătă oferindu-şi demisia cu şapte luni şi jumătate înainte de alegerile legislative din septembrie, în condiţiile în care prima economie a zonei euro cunoaşte cea mai gravă recesiune a sa după război.

Această demisie "nu ar fi putut interveni într-un moment mai prost", scria duminică Tagesspiegel. Ministrul a invocat motive personale, în special vârsta sa, şi nevoia de "reînnoire" a partidului său, care a pierdut majoritatea absolută la ultimele alegeri regionale din Bavaria, ce au avut loc anul trecut la sfârşitul lunii septembrie.

Motivele demisiei ţin probabil mai mult de lipsa de susţinere a lui Glos în propriul partid decât de o criză la nivelul guvernului federal. Ziarele au insistat la unison duminică asupra faptului că Michael Glos a fost ţinut la distanţă de marile decizii luate de guvern pentru a lupta împotriva crizei.

La principalele conferinţe de presă având ca temă criza economică, Merkel a preferat să-l trimită pe ministrul social-democrat al finanţelor, Peer Steinbrück, un economist, decât pe Glos.

Michael Glos, care ar fi preferat să fie ministru al apărării decât ministru al economiei, a avut divergenţe cu Merkel pe teme fiscale, pledând pentru importante reduceri de impozite pentru a încuraja consumul decât pe alocarea a miliarde de euro în investiţii pentru relansarea creşterii economice. În plus, ministrul a fost criticat în mod public de liderul CSU pentru "pasivitatea" sa în timpul crizei. Mai mult, Seehofer a avansat nume pentru a-i succeda ministrului după alegerile legislative, ceea ce Michael Glos se pare că nu a putut tolera, potrivit presei.
Mai multe articole despre:
Germania demisie Angela Merkel ministru recesiune