MENIU

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, spune că România ia în calcul recesiunea economică

FOTO: NewsIn

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus joi, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că România ia în calcul o creştere economică între -1% şi 1,5% pentru acest an. Totuşi, recesiunea poate fi declarată numai după ce ţara noastră înregistrează două trimestre la rând, creştere economică negativă.

"Eu cred că este posibil să fim între -1 şi 1,5%  în condiţiile în care alte state din regiune au şi -3%", a declarat Gheorghe Pogea despre posibila evoluţie a României. Guvernatorul BNR îşi exprimase anterior convingerea că România nu va intra în recesiune economică, ci va păstra măcar un ritm minim de creştere.

Reprezentanţii FMI (Fondul Monetar Internaţional) au încheiat prima rundă de negocieri cu autorităţile române. O misiunea a FMI se va afla în România până pe 25 martie. Primele estimări arată că este posibil ca împrumutul să se ridice la aproape 20 de miliarde de euro. Delegaţia FMI este condusă de Jeffrey Franks.

Dacă România va încheia un acord cu Fondul, autorităţile române vor consulta membrii FMI de fiecare dată când vor lua o decizie şi vor ţine cont de orice recomandare a FMI.

"Misiunea care începe să lucreze miercuri, 11 martie, va continua să evalueze situaţia macroeconomică şi va avea discuţii despre un potenţial program al Fondului Monetar Internaţional pentru România", se spune în comunicatul transmis luni de biroul regional al FMI pentru România şi Bulgaria, condus de Juan-Jose Fernandez Ansola.

Mai multe articole despre:
FMI Gheorghe Pogea recesiune