MENIU

Ministrul Educaţiei discută astăzi cu reprezentanţii profesorilor pe tema legii unice de salarizare

Foto: RTV

Reprezentanţii celor patru confederaţii din învăţământ discută astăzi cu Ministerul Educaţiei pe tema legii unice a salarizării. Sindicaliştii susţin că grila de salarizare, aşa cum arată în prezent, este nemulţumitoare şi că le descalifică profesia.

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de legea salarizării unitare, care dezavantajează cadrele didactice cu experienţă, un învăţător necalificat ajungând să fie plătit mai bine decât unul cu experienţă, a declarat vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Ultima variantă a legii unice de salarizare va duce, în condiţiile unui salariu minim brut de 600 lei, la scăderi salariale între 6% şi 12% pentru toate cadrele didactice din preuniversitar. Potrivit acesteia, profesorii cu gradul didactic I vor primi între 2,65 salarii minime brute, dacă au între 2 şi 6 ani vechime şi 4,1 salarii minime brute, pentru cei cu peste 40 de ani vechime. Pentru învăţători şi educatori, noua grilă se situează, pentru cei care au doar studii liceale, între 1,25 salarii minime la debutanţi şi 2,15 salarii minime la cei cu peste 40 de ani vechime.

În sistemul universitar, cel mai mare salariu îl poate lua un rector, respectiv 8,45 salarii minime brute. Cele mai mici salarii la cadrele didactice din universităţi sunt cele ale preparatorilor, care pot primi între 1,9 salarii minime, la debutanţi, şi 2.85 salarii minime, pentru cei cu 6-10 ani vechime.

Profesorii se îmbată cu apă rece atunci când aşteaptă creşteri de salarii, a spus preşedintele ţării, Traian Băsescu. ''Nu vă mai amăgiţi cu salarii crescute înainte de alegeri, a căror creştere o pierdeţi prin inflaţie. Profesorul trebuie să ştie că salariul lui e dependent de performanţa pe care o are la clasă. Nu salarizarea pe care o visăm, ci cea care să dea confort financiar, prin asta înţeleg acelaşi lucru pe care-l înţeleg şi pentru mine, adică din salariu să poţi să trăieşti rezonabil'', a spus Traian Băsescu.