Ministerul Turismului a depăşit termenul legal de afişare a rezultatelor licitaţiei pentru maşini
Ministerul Turismului a transmis spre publicare pe sistemul electronic de achiziţii publice abia luni, 17 august, rezultatele licitaţiilor pentru achiziţiile de maşini făcute în iunie, depăşind termenul legal de 48 de zile pentru informare, iar anunţul a apărut miercuri, 19 august.
Calculat la cursul mediu de schimb afişat de Banca Naţională a României (BNR) pentru luna iunie, de 4,2126 lei/euro, ar rezulta o valoare de circa 204.000 euro, care depăşeşte suma în euro anunţată pe 13 august de directorul economic din minister, Alina Dincă, de 186.000 euro.
Ea declarase în Comisia parlamentară de anchetă că, în iunie, au fost achiziţionate pentru minister 18 autoturisme (nouă marca Dacia Logan, şase Skoda Octavia şi trei Volkswagen Passat), costurile totale însumând "186.000 euro, adică 859.000 lei".
În acest caz, un euro ar echivala cu aproape 4,62 lei. Cu toate acestea, cea mai mare valoare pe care cursul de schimb a atins-o vreodată a fost de 4,3127 lei/euro, fiind înregistrată pe 22 ianuarie 2009, iar cursul de schimb luat în calcul de Guvern pentru 2009 este de 4,30 lei/euro.
Ministerul Turismului a dat cei mai mulţi bani, 294.653 lei, cu TVA inclus, firmei Porsche (lotul C). Pe poziţia a doua, în funcţie de suma acordată, s-a aflat Midocar, care a primit 283.815 lei, TVA inclus (lotul B). În plus, ministerul condus de Elena Udrea a mai cumpărat maşini şi de la Automobile Dacia (lotul D), de 280.892 lei, cu tot cu TVA, potrivit datelor furnizate pe sistemul electronic de achiziţii publice.
Licitaţia pentru lotul A - ce trebuia să cuprindă maşina pentru ministrul Turismului - a fost anulată, deoarece ministrul "va folosi cu titlu gratuit o maşină de la altă instituţie publică", potrivit anunţului publicat pe 13 aprilie pe sistemul electronic de achiziţii publice.
Dincă precizase că, pe lângă cele 18 maşini achiziţionate, Ministerul Turismului a mai primit 13 maşini de la Ministerul pentru IMM, în baza unui protocol. Totodată, ea a adăugat că în parcul auto al ministerului sunt în prezent 39 de autoturisme, fără să dea detalii despre diferenţa de opt maşini.
Activitatea de promovare şi publicitate a Ministerului Turismului face în prezent, obiectul unei anchete parlamentare, iar preşedintele comisiei de anchetă, Ludovic Orban, declara săptămâna trecută că ministerul a cheltuit fără bază legală sumele pentru publicitate şi reclamă şi că a încălcat Legea achiziţiilor publice, nepublicând în termenul legal anunţurile de atribuire a contractelor.
România s-a angajat, în urma acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), să diminueze în acest an cheltuielile cu personalul şi pe cele cu bunuri şi servicii.
Pe 11 august, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) susţinea că se află în procedură de supraveghere a tuturor procedurilor de achiziţie derulate de Ministerul Turismului, iar concluziile vor fi puse la dispoziţia presei şi a Comisiei parlamentare de anchetă la finalizarea raportului de control, fără să specifice când ar putea avea loc acest lucru.