MENIU

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa, în Bucureşti, Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem

Foto: gandul.info

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem, la Bucureşti, pentru a le oferi pacienţilor cu boli hematologice care nu au rude donatori şanse mai mari de a beneficia de transplant de celule stem, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

"În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute. Procentul acestor pacienţi reprezintă aproximativ 7-10% din totalul pacienţilor care au nevoie de această procedură. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi se impune înfiinţarea unei instituţii care să gestioneze o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienţi cu hemopatii maligne", se precizează în proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Activitatea Registrului se va realiza la nivel teritorial prin trei Centre de Transplant de Celule Stem şi opt Centre de Recrutare şi Testare Primară.

Centrele de Recrutare şi Testare Primară se vor organiza în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Centrele de Transplant de Celule Stem se vor înfiinţa în Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Conform proiectului de act normativ, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Având în vedere diferenţa de costuri, 40.000 euro în România faţă de 150.000 euro în străinătate, existenţa acestei instituţii ar duce în scurt timp la realizarea unor economii semnificative prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri necesare a se efectua în străinătate", se specifică în proiectul Ministerului Sănătăţii.