Ministerul Justiţiei va plăti magistraţilor 40 de milioane lunar pentru spor de risc
Aproape 6.000 de magistraţi, judecători şi procurori vor încasa, în luna aprilie, şi sporul de risc şi cel de suprasolicitare neuropsihică, adică încă 50% din salariul de bază. Decizia a fost comunicată zilele trecute de ministrul Justiţiei către Curţile de Apel din toată ţara.
Sporul se aplică începând cu 1 martie, ceea ce înseamnă că magistraţii, procurori şi judecători cu rang de judecătorii, tribunale şi curţi de apel vor încasa aceşti bani de luna viitoare.
Este vorba despre mult discutatul spor de suprasolicitare neuropsihică, din cauza căruia a izbucnit la sfârşitul anului trecut un adevărat război în justiţie.
Recunoscut printr-un act normativ şi eliminat printr-un altul, sporul de risc a fost încasat până acum doar de 500 de magistraţi de la instanţa supremă şi alţi 60 de la CSM - singurele instituţii din justiţie cu bugete independente de Minister.
Câteva mii de magistraţi au câştigat în ultimii doi ani, prin acţiuni în instanţă, drepturi salariale restante de zeci de milioane de lei, conturile Ministerulului Justiţiei şi ale Ministerului Public fiind periodic blocate prin ordine de executare silită.
Obligat prin hotărâri judecătoreşti definitive, Ministerul Justiţiei a cerut o alocare specială pentru acest fond în 2009. A obţinut însă numai o parte din bani, aşa că, cel puţin până la rectificarea bugetară, 40 de milioane de lei vor pleca lunar către judecători pentru sporul de risc.