MENIU

Ministerul Justiţiei cere din nou Cehiei ca Frantisek Priplata să-şi execute pedeapsa în ţara sa

Foto: u7.ro

Ministerul Justiţiei a trimis, pe 19 iunie, o revenire la cererea sa către Ministerul Ceh de Justiţie, pentru recunoaşterea de către Cehia a condamnării lui Frantisek Priplata în România şi executarea pedepsei în ţara de origine, se arată într-un comunicat al Ministerului de Justiţie.

"Ministerul ceh al Justiţiei ne-a informat că, până la acest moment, autoritaţile cehe nu au luat înca o decizie cu privire la cererea sus menţionată", precizează Ministerul Justiţiei.

Autorităţile române au încercat, de asemenea, emiterea unui mandat european de arestare pentru Frantisek Priplata,  pentru că a instigat la uciderea liderului sindical al Tepro Iaşi, Virgil Săhleanu. Potrivit Ministerului Justiţiei, Cehia a răspuns negativ şi cererii de emitere a unui mandat european.

Astfel, "în ceea ce priveşte celelalte infracţiuni (instigare la omor şi asociere în vederea savârşirii de infracţiuni n. red.) pentru care s-a dispus emiterea mandatului european de arestare, instanţa cehă a apreciat ca acestea fac, în prezent, obiectul unei proceduri de recunoaştere şi executare pe teritoriul Republicii Cehe, procedură care nu a fost încă finalizată", au spus reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

În concluzie, specifică Ministerul Justiţiei, între România şi Cehia există o procedură de recunoaştere şi executare de către autorităţile cehe a hotărârii de condamnare data de instanţa română.

Conform Ministerului Justiţiei, Priplata a făcut, încă din 2005, cereri pentru a-şi executa pedeapsa în Cehia, însă, între timp a fugit din România, deşi avea interdicţie de a părăsi ţara.

Frantisek Priplata a fost condamnat la o pedeapsa de 8 ani închisoare de către Tribunalul Satu Mare, care a ramas definitiva ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru instigare la omor şi asociere în vederea savârşirii de infracţiuni. În baza acestei sentinţe, la data de 9 iunie 2005, Tribunalul Satu Mare a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.

Citeşte şi Priplata, condamnat la închisoare în România, este un erou în Cehia

Mai multe articole despre:
condamnat închisoare erou Cehia