MENIU

Ministerul Justiţiei are opt angajaţi care primesc salariu şi pensie de la stat

Foto: NewsIn

Opt persoane din Ministerul Justiţiei care au, în prezent, statut de pensionar şi de salariat la stat, trebuie să opteze pentru una dintre cele două calităţi, în conformitate cu OUG care prevede că nu se mai poate cumula pensia cu salariul primit de la stat, potrivit Biroului de presă al MJ.

Cei opt angajaţi nu deţin funcţii de conducere în cadrul Ministerului Justiţiei şi nu intră în categoria persoanelor obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării, au declarat miercuri, pentru NewsIn, reprezentanţi ai Biroului de presă al Ministerului Justiţiei.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, cei opt angajaţi ai Ministerului Justiţiei trebuie să aleagă, în termen de 15 zile de la data publicării OUG, dacă rămân la statutul de pensionar sau la cel de salariat la stat.

Prin OUG adoptată în ultima şedinţă de Guvern, publicată luni în Monitorul Oficial, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care "beneficiarul unei pensii pentru limită de vârstă realizează venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială".

Pot cumula pensia cu veniturile realizate nevăzătorii şi pensionarii cu invaliditate de gradul III. Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Persoanele care beneficiază de pensie militară de serviciu şi optează pentru păstrarea funcţiei de la stat tebuie să restituie instituţiei din cadrul căreia a ieşit la pensie, în maximum 30 de zile de la data încadrării, plăţile compensatorii primite de la stat.  În cazul poliţiştilor pensionaţi, dacă aceştia aleg să lucreze la stat în continuare, plata pensiei de serviciu se suspendă şi, în maximum 30 de zile de la data suspendării plăţii acesteia, ajutorul primit de la stat trebuie returnat.

Şi în cazul judecătorilor şi procurorilor plata pensiei de serviciu se suspendă "până la încetarea reîncadrării", iar în termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, magistraţii sunt obligaţi să restituie indemnizaţia  acordată la pensionare, care este egală cu şapte indemnizaţii de încadrare lunare brute. Nici personalul auxiliar din instanţele judecătoreşi şi din parchete nu mai poate cumula pensia cu funcţiile din instituţiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat. Dacă aleg să lucreze la stat, plata pensiei de serviciu se suspendă până la încetarea reîncadrării şi, în 30 de zile de la data suspendării acesteia, trebuie să restituie indemnizaţia primită la pensionare.
Mai multe articole despre:
salariu angajaţi pensie ministerul justiţiei