MENIU

Ministerul Educaţiei caută măsuri pentru atragerea elevilor către şcoală

Foto: NewsIn

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri la Poiana Braşov, că ministerul, împreună cu inspectoratele şcolare şi cu şcolile trebuie să găsească soluţii pentru a face şcoala mai atractivă, în ultima perioadă constatându-se că elevii sunt tot mai puţin interesaţi de şcoală.

"Elevii sunt din ce în ce mai puţini atraşi de şcoală. Trebuie să facem şcolile mai atractive, pentru ca ei să îşi dorească să vină la şcoală", a declarat Ecaterina Andronescu, la deschiderea conferinţei dedicate lansării proiectului "Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activităţi de mentorat", proiect finanţat din fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro.

Conferinţa, organizată de Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Unitatea de Management a Proiectelor cu finanţare externă, a reunit, vineri şi sâmbătă, la Poiana Braşov, inspectorii şcolari generali din întreaga ţară, mentori, reprezentanţi ai sindicatelor din educaţie şi ai Asociaţiilor de Părinţi şi ai Centrului "Educaţia 2000+", în total fiind prezente la conferinţă aproape 200 de persoane.

"Aceasta este prima întâlnire pe care o avem cu inspectorii şi avem mai multe motive de lucru. Primul este legat de finalizarea cu bine a anului şcolar. Apoi, vom implementa proiectul de formare continuă în cadrul inspectoratelor şcolare, caselor corpului didactic şi licee pentru a creşte valoarea şi a moderniza şcoala românească. În final, vom discuta despre structura anului şcolar şi legile învăţământului preuniversitar", a declarat presei Ecaterina Andronescu.

Ministrul s-a referit şi la necesitatea ca toate conducerile Inspectoratelor Şcolare Judeţene să lanseze proiecte strategice de dezvoltare a infrastructurii educaţiei cu finanţare din fonduri structurale, dar şi să discute cu conducerile liceelor pentru ca acestea să depună proiecte pe granturi, astfel încât în sistemul educaţional să intre bani şi din alte surse decât bugetul de stat."Trebuie să convingem liceele să lanseze proiecte de tip granturi unde pot accesa până la 500.000 de euro. Aceasta este o altă viziune pentru a atrage şi alte surse în afară de cele bugetare", a precizat ministrul.

Conform declaraţiei prof. dr. Tiberiu Velter, directorul Unităţii de Management a Proiectelor, proiectul lansat vineri va beneficia de o finanaţare nerambursabilă în valoare de 5 milioane de euro, urmând ca aceşti bani să fie utilizaţi pentru pregătirea a 29.000 de profesori, care vor lua parte la cursuri de perfecţionare şi de mentorat. 20.000 de cadre didactice vor fi din mediul rural şi 9.000 din mediul urban dezavantajat, în proiect fiind implicate 2.720 de şcoli.

Proiectul se desfăşoară în perioada 2008-2011 şi este o continuare a Proiectului pentru Învăţământul Rural, care a fost implementat în perioada 2003-2009, în cadrul căruia au beneficiat de perfecţionare profesională circa 70% dintre profesorii care lucrează în mediul rural. Acţiunile de pregătire a cadrelor didactice se va realiza cu ajutorul a 50 de mentori din toată ţara, activităţile urmând să fie organizate la nivelul fiecărei şcoli.