MENIU

Ministerul Educaţiei a făcut publică metodologia pentru modificarea admiterii la liceu

Foto: NewsIn

Ministerul Educaţiei a făcut publică metodologia examenului de admitere la liceu, care se va aplica din anul şcolar 2009-2010, şi programa şcolară pentru materiile de examen, respectiv limba română, matematică şi, după caz, limba maternă.

Potrivit documentelor oficiale publicate pe site-ul instituţiei, examenul va avea două probe scrise, care vor fi susţinute în zile diferite şi vor înlocui tezele unice. Elevii care au învăţat în limba maternă vor susţine şi o a treia probă, la această disciplină. Spre deosebire de tezele unice, aceste probe vor fi susţinute numai de elevii claselor a VIII-a, nu şi de cei de a VII-a. În rest, materiile de examen sunt identice cu cele de la tezele unice, mai puţin proba de istorie/geografie, care nu se mai regăseşte printre probe.  

Proba de limba si literatura română va avea loc pe 4 mai, două zile mai târziu vor fi examinaţi elevii care au învăţat în limba maternă, iar pe 12 mai este programată proba la matematică. Există şi o perioadă specială de evaluare, pentru elevii care au ratat primul tur de examene, aceasta fiind între 25 mai şi 2 iunie.

În ceea ce priveşte "modelul evaluărilor internaţionale standardizate", în documentele publicate de minister nu se face nicio referire.

Programa pentru evaluarea naţională la limba şi literatura română propune mici diferenţe faţă de anii trecuţi, şi anume "nu constituie conţinuturi obligatorii pentru testarea naţională: specia literară roman; genul dramatic; propoziţia subordonată circumstanţială condiţională, propoziţia subordonată circumstanţială concesivă şi propoziţia subordonată circumstanţială consecutivă".

Potrivit metodologiei aprobate, admiterea la liceu se va face tot prin repartizare computerizată. Anul acesta, media de admitere la liceu va fi calculată ţinând cont de media de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50%, media notelor obţinute în clasa a VII-a la tezele cu subiect unic, pondere 25%, şi media notelor obţinute la probele din clasa a VIII-a ce înlocuiesc tezele unice. Din anul şcolar 2010-2011, media de admitere la liceu se va calcula în funcţie de media de absolvire a gimnaziului, pondere 50%, şi media la probele susţinute în clasa a VIII-a în locul tezelor unice.

În vederea derulării repartizării computerizate, în perioada 17-24 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a, împreună cu părinţii şi diriginţii lor, vor completa fişele de înscriere la liceu. Elevii pot opta pentru licee dintr-un singur judeţ. Dacă aleg să înveţe la licee din alt judeţ decât cel în care au terminat gimnaziu, ei vor completa fişele de înscriere în centre special organizate în acest scop.

Pe 2 iulie va avea loc repartizarea propriu-zisă, iar până pe 3 iulie unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu foştii lor elevi admişi la liceu şi lista cu locurile în liceu rămase disponibile.

La începutul anului 2009, ministrul Ecaterina Andronescu a avansat posibilitatea de a modifica admiterea la liceu, prin revenirea la formula examenelor organizate de aceste unităţi de învăţământ, după numeroasele nemulţumiri manifestate de părinţi, elevi şi profesori faţă de tezele unice, criticate pentru că nu ar fi reflectat nivelul real de pregătire al elevilor.

În cele din urmă, însă, Ministerul Educaţiei nu a făcut decât să înlocuiască tezele unice cu probele la limba română, matematică şi, după caz limba maternă, renunţând astfel doar la disciplina istorie/geografie şi la susţinerea verificărilor şi în timpul clasei a VII-a, nu doar a VIII-a.