MENIU

Ministerul Educaţiei a decis reducerea numărului de posturi din învăţământ cu 4%, susţine FEN NU PUBLICATI, E GRESITA STIREA

Foto: NewsIn

Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) susţin că Ministerul Educaţiei a decis reducerea numărului de posturi din învăţământ cu 4%, ceea ce ar duce la disponibilizarea a 20.000 de angajaţi şi la clase aglomerate, formate din 40 de elevi.

"Ultima hotărâre pe care am primit-o ieri (joi - n.r.) prevede reducerea cu aproximativ 4% a numărului de posturi din învăţământ, ceea ce ar conduce la o disponibilizare a circa 20.000 de angajaţi. În cazul în care Ecaterina Andronescu va continua cu această politică, riscăm să ne întoarce la învăţământul din perioada comunistă, în care a învăţat doamna ministru şi cei care o garantează. În condiţiile în care se vorbeşte despre descentralizare, ministrul impune un număr de norme pentru fiecare judeţ indiferent de condiţiile în care se desfăşoară activitatea în teritoriu. Este o decizie dictatorială specifică regimurilor totalitare, nefundamentată pe realitate", a precizat secretarul geeneral FEN, Constantin Ciosu.

În aprilie, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara că nu se fac reduceri de salarii în sistemul de învăţământ şi nici concedieri.

"Nu se fac reduceri de salarii, nu se fac reduceri de sporuri şi, ca urmare, o asemenea ştire lansată nu ştiu de cine mi se pare că este nepotrivită şi rău intenţionată. Dacă inspectorii generali au lansat în judeţe asemenea decizii, eu am să le cer socoteală pentru acest lucru pentru că au introdus la nivel naţional o informaţie care n-are un suport în realitatea faptelor. Doresc să îi asigur pe colegii profesori că îşi vor primi salariile la nivelul la care este acum, că ne vom bate în continuare să recâştigăm resursele pierdute la o rectificare pozitivă, astfel încât într-adevăr să ne respectăm angajamentele pe care le-am avut faţă de ei", preciza, Andronescu, în aprilie.

Ministrul a susţinut, de asemenea, că guvernanţii nu sunt atât de iresponsabili încât să concedieze profesori. "Cum să dai afară un profesor care este înscris cu o normă în programul şcolar? Este ca şi când ai lăsa clasa aceea fără profesor la ora sau orele de unde îl scoţi. Aşa ceva nici nu este posibil şi îi asigur pe cei din teritoriu că nici în toamnă nu se va pune o asemenea problemă. Nu suntem o mână de iresponsabili, dimpotrivă, eu cred că suntem nişte oameni care ştiu ce înseamnă învăţământul şi care prin toate demersurile noastre trebuie să avem grijă ca în fiecare clasă, şi acum şi în toamnă, să avem profesorii care se impun", a mai spus Andronescu.