MENIU

Milioane de animale din SUA sunt eutanasiate, din cauza crizei economice

Foto: RTV

În vremuri de restrişte economică, oamenii ajung să dea cu piciorul celor mai buni prieteni necuvîntători. În Statele Unite a devenit un fenomen: din cauza recesiunii, milioane de animale de casă ajung în adăposturi sau sunt abandonate pe străzi. De multe ori, sfârşesc prin a fi eutanasiate.

Animalele de casă sunt cele mai neputincioase victime colaterale ale crizei economice.

De la izbucnirea recesiunii, numărul de animale din adăpost a crescut cel puţin 60%.

În Statele Unite, stăpânul trebuie să justifice abandonul. Iar motive sunt o gramadă: oamenilor le-au scăzut dramatic veniturile, iar unii chiar au rămas fără serviciu şi locuinţă. Chiar şi în astfel de situaţii, nimeni nu-şi abandonează cu inima uşoară animalul.

"E ca şi cum ai renunţa la cineva din familie - multe lacrimi, inimi sfîşiate, durere. Cel mai bine se vede asta la copii. Nu vor să se despartă de pisici. Nu le dau drumul din braţe", a declarat un îngrijitor.

Partea tragică este că multe dintre animalele abandonate sfârşesc sub injecţia letală.

"Anual, 5 până la 7 milioane de animale ajung la adăpost. Trei până la cinci milioane dintre acestea sunt eutanasiate, din lipsă de spaţiu şi resurse", a precizat J. Sullivan, director organizaţie de protecţia animalelor.

În Statele Unite, cele mai grave situaţii sunt tocmai în zonele cu rate mari ale evacuărilor ipotecare, precum Detroit, Las Vegas sau New Jersey. Iar adăposturile pentru animale din aceste oraşe riscă, la rândul lor, să sfârşească cu lacătul pentru că şi donaţiile s-au redus pe timp de criză.