MENIU

Miliardul de la Banca Mondială va fi folosit pentru reforme şi protecţie socială

Foto: taqadoumy.com

Banca Mondială a anunţat oficial că va acorda României un sprijin de 1 miliard euro în următorii doi ani pentru reformarea sectorului public şi a celui financiar, precum şi consolidarea protecţiei sociale, în cadrul pachetului internaţional de finanţare de aproape 20 miliarde euro.

Finanţarea va fi acordată sub forma unei serii de Împrumuturi pentru Politici de Dezvoltare (IPD), care vor fi eliberate de-a lungul a 24 de luni, iar Banca Mondială se aşteaptă să poată da o parte din împrumut în 2009 şi o altă parte în 2010, cu condiţia înregistrării de progrese în realizarea măsurilor de reformă.

Sprijinul Băncii Mondiale se va concentra pe probleme structurale pe termen lung în trei domenii cheie. Este vorba de reforma sectorului public, în special în managementul financiar fiscal sau public, vizând îmbunătăţirea transparenţei şi predictibilităţii cheltuielilor publice şi calitatea serviciilor publice, precum şi de consolidarea protecţiei sociale - asistenţa socială şi pensii -pentru atenuarea impactului crizei asupra grupurilor vulnerabile.

De asemenea, sprijinul are în vedere reforma sectorului financiar pentru a îmbunătăţi flexibilitatea şi funcţionarea acestui sector.