MENIU

Miliardarul Lakshmi Mittal şi-a pierdut mai mult de jumătate din avere, din cauza crizei globale

Foto: banknews.ro

Magnatul din industria siderurgică, Lakshmi Mittal, ocupă primul loc în lista miliardarilor britanici cu cele mai mari pierderi din criza financiară, averea sa înregistrând o scădere de 61%.

În contextul în care numărul miliardarilor din Marea Britanie a scăzut cu peste 40% într-un an, de la 75 la 43, averea lui Mittal a scăzut cu circa 17 miliarde lire (24,92 miliarde dolari), a anunţat publicaţia Sunday Times, în urma unui sondaj anual realizat sâmbătă. Cei mai bogaţi 1.000 de britanici au pierdut în total anul trecut 155 miliarde lire sterline, magnaţii din sectorul siderurgic şi minier fiind afectaţi cel mai grav, mai arată Sunday Times.

În ciuda acestui fapt, Mittal a rămas în continuare cea mai bogată persoană din Marea Britanie, cu o avere estimată la 10,8 miliarde lire sterline.  Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, ce are investiţii în minerit şi în alte activităţi, a rămas pe locul al doilea, cu o avere de 7 miliarde lire, în scădere cu peste 40%.

Ducele de Westminster este în continuare pe locul trei, portofoliul său, bazat pe proprietăţi, înregistrând o scădere de numai 7%, la 6,5 miliarde lire sterline. Un aflux de cumpărători speculativi din Europa şi America, ce au profitat de deprecierea lirei, au majorat profiturile unor retaileri, printre care şi Mohamed al-Fayed, proprietarul magazinului de lux Harrods.

Averea estimată a acestuia a crescut cu 17%, la 650 milioane lire sterline. Într-un alt sector al cumpărăturilor, Ken Morrison, preşedintele lanţului de supermarketuri Morrisons, a înregistrat o creştere a portofoliului cu 11%, la 1,6 miliarde lire sterline.