Mihnea Boştină: Viitor balaur gripa noastra are (II)
Frank Herbert spunea că rolul literaturii ştiinţifico-fantastice nu este să prevadă viitorul ci să îl prevină. Lucrul este adevărat dacă ne gândim la gripa actuală. Pe de o parte, invazia de scenarii apocaliptice care inundă ziarele, emailurile şi conversatiile din metro. Pe de altă parte, miliarde de dolari investite în cercetare pentru crearea de medicamente şi vaccinuri destinate tocmai evitării respectivelor scenarii.
Atâta vâlva mediatică şi medicală nu poate fi ignorată. Din mai multe motive: în primul rind, virusul actual este nou; în al doilea rând, este ciudat; iar în al treilea rând, este celebru.
Hilleman a observat următoarea frecvenţă a epidemiilor cauzate de acelaşi tip de hemaglutinină: 1889 (H2) – 1900 (H3) – 1918 (H1) – 1957 (H2) – 1968 (H3) – 1986 (H1). Adică exact 68 de ani între două epidemii – adică durata medie de viaţă a unei persoane. Ceea ce însemna ca odată ce imunitatea existentă în populaţie în faţa unei anumite tulpini dispare, este posibilă apariţia unei noi forme extrem de virulente.
Citeşte mai multe pe Vox Publica