MENIU

Mihai Petre Băcanu: Solidaritate pe centură

Foto: România Liberă

Propaganda cotrocenistă şi-a făcut bine meseria. Zilnic i-a bombardat pe români că în curând preşedintele se va adresa Parlamentului (implicit şi naţiunii). La Varşovia, preşedintele a profitat de întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Polonia pentru a testa temperatura de acasă a unui nou mesaj: acceptul Legislativului şi al populaţiei pentru noi măsuri de austeritate – centura de siguranţă printr-un credit extern sau ne mulţumim cu resursele pe care le avem. A aruncat nada. În funcţie de reacţia din ţară, îşi reglează tirul următor.

Primul economist al ţării oferă gratuit sfaturi, centuri, funii. Mai rămâne ca românul să vină cu săpunul. Da sfături românilor să-şi plătească ratele la bănci, ca şi cum aceştia ar dormi liniştiţi având contractate împrumuturi. Deşi contractarea unui credit extern este de competenţa Guvernului, fiind mesaj de prim-ministru, se bagă în ciorbă şi preşedintele, care cere cu dramatism aprobarea Parlamentului, deşi acesta n-are o astfel de competenţă.

N-am aflat nimic nou din discursul preşedintelui. Vrea doar să se prezinte în faţa naţiunii ca unicul preocupat de criză, de atragerea de fonduri, de banii românilor. Practic, şmecheria lui Băsescu este să plaseze "poporului" răspunderea pentru contractarea unui împrumut de la FMI, altfel nu se explică atâta grabă. Nu se ştie însă ce-ar zice FMI de tichetele de vacanţă, ce "acord fin" va aplica.

 

Citeşte mai mult în România Liberă

Mai multe articole despre:
parlament Traian Băsescu FMI