Mihai Ghimpu cere să se spună în viitoarea Constituţie moldoveană că limba de stat este româna
Noua Constituţie va stipula nu doar alegerea directă a preşedintelui de către popor, pentru a depăşi impasul care duce a doua oară în acest an la dizolvarea Parlamentului, dar va reveni şi la denumirea limbii de stat vorbite în Republica Moldova.
Preşedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, cere să se pună punct odată şi pentru totdeauna problemei denumirii limbii vorbite oficiale în Republica Moldova şi să se spună clar, inclusiv în viitoarea Constituţie moldoveană, că limba de stat este româna.
Mihai Ghimpu a semnat marţi decretul pentru constituirea unei comisii pentru reforma constituţională, care ar putea decide fie adoptarea unei noi Constituţii, fie modificarea actualei. Noua Constituţie va stipula nu doar alegerea directă a preşedintelui de către popor, pentru a depăşi impasul care duce a doua oară în acest an la dizolvarea Parlamentului, dar va reveni şi la denumirea limbii de stat vorbite în Republica Moldova.
Mihai Ghimpu a cerut presei şi clasei politice moldovene să depăşească această problemă creată artificial şi să menţioneze clar că limba vorbită în Republica Moldova este limba română.
\"Îmi pare rău că există politicieni care au speculat problema - dacă s-ar fi pus punct de la bun început, de la începutul anilor 90, am fi avut mai mult timp să ne ocupăm de probleme economice şi poate că am fi trăit mai bine. Trebuie să spălăm această ruşine de pe noi - până şi copiii ştiu ce limbă vorbim noi, moldovenii - româna\", a spus Mihai Ghimpu.
\"Toată viaţa mea am vorbit limba română. Mama noastră nu ştia să scrie cu caractrere chirilice şi corespondenţa cu ea o purtam în română chiar şi în prioada sovietică. Cu cât vom pune punct mai rapid în această dispută, cu atât mai bine va fi pentru noi, pentru că problema noastră cea mai mare nu este denumirea istoriei şi a limbii, ci nevoile şi sărăcia care ne macină pe fiecare, noi trebuie să refacem economia\", a spus Ghimpu.
\"Vă rog să încercăm să explicăm odată societăţii că nu trebuie să facem politică 20 de ani doar în jurul limbii şi identităţii noastre. Aici a fost marea noastră greşeală şi aici am pierdut în plan economic şi social - că noi, în loc să ne ocupăm de economie, ne-am bătut între noi ca să ne demonstrăm ce limbă vorbim, de parcă abia de ieri am apărut pe faţa pământului şi nu ar fi evidente aceste lucruri. Cu cât vor fi mai puţine speculaţii pe acest subiect, cu atât va fi mai bine. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile, cunoştinţele şi energia spre asigurarea unui trai decent pentru populaţie\", a spus Mihai Ghimpu.