MENIU

Miercuri a fost ultima zi în care pensionarii au putut alege între salariu şi pensie

pensionar

Cei care încasează o pensie cu o valoare lunară mai mare de 1.693 de lei şi salariu de la o instituţie publică trebuiau să opteze în scris, fie pentru pensie, fie pentru salariul de la stat.

Potrivit legii de restructurare a agenţiilor de stat, cumulul pensiei cu salariu este posibil doar dacă acesta nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie. Miercuri a fost ultima zi în care pensionarii care încasează şi salariu de la stat mai puteau opta pentru unul din venituri.

Cei care încasează o pensie cu o valoare lunară mai mare de 1.693 de lei şi salariu de la o instituţie publică trebuiau să opteze în scris, fie pentru pensie, fie pentru salariul de la stat. Opţiunea scrisă va fi depusă la angajator, care la rândul său are obligaţia să înregistreze documentul la casa de pensii. În cazul în care nu se alege între pensie şi salariu, raporturile de muncă încetează de drept.

Măsura a fost luată de stat ca să reducă cheltuielile din sistemul public. Potrivit datelor oficiale, în Romania sunt peste 20.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul obţinut de la instituţiile publice. Prin limitarea cumului pensie-salariu, statul va economisi aproximativ 60 de milioane de lei anual.

Mai multe articole despre:
salariu pensie cumul