MENIU

Michael Jackson a luptat cu disperare să adoarmă, în ultimele ore de viaţă

Foto: akamai.net

Ultimele săptămâni ale lui Michael Jackson oferă imaginea unui om care luptă disperat contra insomniei, implorându-şi medicul să îi dea "laptele" său cotidian, un cocktail făcut din sedative şi somnifere, povesteşte unul dintre ofiţerii implicaţi în anchetarea morţii megastarului.

Ultimul medic al artistului, cardiologul Conrad Murray, a declarat că Jackson era obişnuit cu medicamentele, despre care vorbea ca despre "laptele" său, spune detectivul Orlando Martinez de la poliţia din Los Angeles, într-o declaraţie sub jurământ.

Conform acestuia, Michael Jackson pendula, cel puţin în ultimele şase săptămâni de viaţă, între insomnie cronică şi dependenţa de medicamente care să îl elibereze, printre care propofolul, un anestezic foarte puternic, care i-a cauzat în cele din urmă moartea. "Niciun tratament contra insomniei nu include propofolul", a declarat doctorul  Drew Pinsky, psihiatru care tratează mai multe celebrităţi de la Hollywood şi prezentator al emisiunii "Celebrity Rehab". "Problema lui Jackson nu era insomnia, ci dependenţa de medicamente", a adăugat Pinsky, precizând că, până şi la Hollywood, rareori se întâmplă ca cineva să poată obţine acest tip de medicamentaţie la domiciliu.

Descrierea detaliată a ultimelor zile ale lui Mickael Jackson dezvăluie existenţa puţin de invidiat a starului pop, a cărui ultimă extravaganţă a fost aceea de a-şi căuta somnul în anestezice. Murray a admis, în faţa poliţiei, că începuse să trateze insomniile artistului cu ajutorul propofolului şase săptămâni înainte de deces, cu injecţii de 50 de miligrame, doză scăzută ulterior la 25 de miligrame. În cele din urmă, medicul a decis să îl dezveţe pe Jackson de propofol, înlocuindu-l cu alte două sedative, Lorazepam et Midazolam.

Conform declaraţiei lui Martinez, în noaptea de dinaintea morţii starului pop, la ora 1.30, Murray a decis să îi administreze acestuia Valium, dar, cum acesta nu a avut efect, a decis să îi administreze, la interval de jumătate de oră, Lorazepam. Cum nici acesta nu funcţionase, la ora 3.00, medicul i-a dat Midazolam şi, la insistenţele lui Jackson, i-a administrat şi 25 de miligrame de propofol, în jurul orei 10.30. Acest ultim medicament l-a adormit într-un final pe Mickael Jackson, doar că artistul nu s-a mai trezit nicioadată.

Pentru doctorul  Jeffrey Lieberman, preşedinte al Universităţii Columbia din New York, reacţia lui Jackson la insomnie este foarte comună, trecând prin mai multe medicamente, fără niciun rezultat. Potrivit acestuia, însă, niciun medicament nu trebuie administrat doar la cerinţele pacientului.

Michael Jackson a murit la 25 iunie la Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, în urma unui stop cardiac.
Mai multe articole despre:
deces moarte Michael Jackson medic sedative somnifere