MENIU

Merkel l-a felicitat pe Filat, într-unul din primele gesturi de politică externă de la realegere

Foto: RTV

Cancelarul german Angela Merkel, care a ieşit învingătoare la alegerile parlamentare de duminică, i-a trimis marţi noului premier moldovean Vlad Filat un mesaj de felicitare şi susţinere.

Surse din Budestagul german au declarat că mesajul adresat lui Vlad Filat este una dintre primele acţiuni întreprinse de Angela Merkel după alegerile parlamentare de duminică şi este, de fapt, o premieră ca un cancelar german să felicite un prim-ministru moldovean la învestirea în funcţie.

Mesajul se vrea un gest de susţinere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, fixat drept prioritate strategică a programului Cabinetului Filat, au mai declarat sursele citate.

"Mult stimate domnule Prim-Ministru, vă felicit cordial cu ocazia numirii în funcţie", se spune în mesajul Angelei Merkel adresat omologului de la Chişinău. "Dumneavoastră preluaţi responsabilitatea guvernării într-o perioadă de mari provocări. Susţin în mod expres obiectivul de promovare a reformelor democratice, economice şi consolidarea statului de drept în ţara dumneavoastră. Sunt sigură că veţi realiza această misiune cu determinare şi energie. Pentru aceasta veţi avea toată susţinerea Guvernului Federal", promite cancelarul german.

"Salut, de asemenea, şi dorinţa de intensificare a colaborării dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Această intensificare ar trebui realizată şi în cadrul Parteneriatului Estic. Vă doresc mult noroc şi succes în funcţia dumneavoastră plină de responsabilitate!", se mai spune în mesajul cancelarului german.

Premierul Vlad Filat şi ministrul de Externe Iurie Leancă au venit marţi la Bruxelles, unde se află şi miercuri, pentru întrevederi cu europarlamentari şi oficiali ai Comisiei Europene.

Este prima deplasare externă a noii conduceri de la Chişinău, care a venit la putere după opt de ani de guvernare comunistă, iar obiectivul declarat al vizitei este afirmarea dorinţei de strângere a legăturilor cu Bruxelles-ul şi de aderare la UE, prioritate a programului propus de Cabinetul Filat.