MENIU

Meleşcanu: Cel mai probabil, liberalii vor fi depune contestaţiile la CCR miercuri

Foto: NewsIn

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu, coordonatorul echipei pentru elaborarea sesizărilor la CCR a proiectelor pe care Executivul şi-a angajat răspunderea, a declarat pentru NewsIn, că cel mai probabil în cursul zilei de miercuri vor fi finalizate cele două documente.

Meleşcanu a precizat că liberalii au pregătit sesizări pentru Legea educaţiei naţionale şi Legea privind reorganizarea, în condiţiile în care Legea salarizării unitare este atacată prin moţiune de cenzură. Forma finală a celor două contestaţii se va da miercuri, ultima zi în care ele se pot depune la CCR.

Potrivit liberalului, principalele probleme care vor fi atacate la Curtea Constituţională pe marginea Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice se vor referi la discriminările introduse de interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi de prevederile impunerii concediului fără plată.

În ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, Meleşcanu a afirmat că principiile care vor fi contestate se referă la interdicţia ca directorii de şcoli să aibă activitate politică, ca şi la condiţiile de destituire a rectorilor.

Întrebat dacă parlamentarii UDMR vor semna sesizările, senatorul liberal a menţionat că doar textul pe Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice va fi transmis colegilor din opoziţie pentru a decide dacă şi aceştia doresc să şi-l asume.

Legea educaţiei şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, împotriva cărora nu au fost înaintate moţiuni de cenzură, au fost depuse luni la Secretariatele generale ale Camerei şi Senatului, astfel că în termen de două zile parlamentarii le pot ataca la CCR.

Potrivit art. 15 din Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.
Mai multe articole despre:
guvern legi moţiune Teodor Meleşcanu contestatie CCR