Medicii nu cred că sistemul de coplată va elimina mita. Cum comentaţi?
Vom da bani la medici din toamnă, chiar dacă mergem la spitalele de stat sau la medicul de familie. De această dată cu factură. Vom plăti însă în limita a 600 de lei pe an. Se numeşte sistem de coplată, este un proiect al Ministerului Sănătăţii, dar este contestat de sindicaliştii din domeniul medical. Ei spun că, odată introdus acest sistem, pacientul va plăti de două ori şi nici mita nu va dispărea.
O consultaţie la medicul de familie va fi 5 lei, în timp ce o vizită la medicul specialist va costa 10 lei.
Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, consultaţiile la unitatea de primiri urgenţe, dacă pacienţii nu prezintă o urgenţă medicală, vor costa 20 de lei, iar un RMN va costa 100 de lei. Cât despre internare, mai mult de două zile vor costa 50 de lei.
La 1 septembrie, când va intra în vigoare sistemul de coplată, vor fi clar definite toate serviciile pe care va trebui să le plătim.
"Noi credem că este o muncă inutilă să se facă un aşa zis pachet de servicii", a declarat preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu.
Unul dintre argumentele Ministerului Sănătăţii pentru sistemul de coplată a fost delimitarea clară a pachetului de servicii medicale de bază pe care le obţine pacientul prin asigurările de sănătate şi cel suplimentar, unde intervine coplata. Alt argument este că prin plata unor consultaţii, a unor tratamente sau a spitalizării va fi eliminată şi mita.
Dan Pereţianu este de părere că plăţile "informale" din sistemul medical nu vor dispărea.
Ministrul Sănătăţii susţine însă că va renunţa la coplată, dacă jumătate din cei care îşi spun părerea despre proiectul de lege aflat în dezbatere publică nu vor fi de acord. Prin introducerea acestui sistem, 700 de milioane de lei ar ajunge anual la bugetul de sănătate şi ar fi direcţionate spre investiţii.
Servicii medicale plătite:
- consultaţie la medic de familie: 5 lei
- consultaţie la medic specialist: 10 lei
- vizita la domiciliu, după program: 15 lei
- consultaţii UPU, fără a fi o urgenţă: 20 lei
- RMN:100 lei
- cost mediu: 350 de lei/an
- cost bolnav cronic:600 de lei/an
Beneficiază de gratuitate
- pensionarii cu venituri sub 700 de lei
- şomerii
- minorii
- persoanele cu handicap
- gravidele
Servicii medicale gratuite
- prezenţa medicului de familie la cabinet 7 ore/zi
- asistenţa medicală pentru urgenţe reale
- intervenţii chirurgicale