Medicii de familie contestă OUG privind asigurarea pemanenţei, în forma adoptată de deputaţi
Medicii de familie cer Ministerului Sănătăţii anularea ordonanţei de urgenţă adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, prin care sunt sunt obligaţi să asigure asistenţa medicală primară în centrele de permanenţă, a precizat, pentru NewsIn, dr. Rodica Tănăsescu.
Potrivit reprezentanţilor medicinei primare, mai multe centre de permanenţă au fost închise, în 2008, din cauza faptului că medicii care asigurau asistenţa medicală în aceste unităţi nu şi-au primit banii pentru munca suplimentară.
"În discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Bazac, a rămas că vom negocia unde anume se vor înfiinţa centrele de permanenţă, cum vor fi plătiţi medicii şi în ce condiţii vor lucra. Peste 90% din medicii de familie sunt femei, ceea ce înseamnă că trebuie asigurată o pază, mai ales pe timp de noapte. În plus, apa, curentul, materialele sanitare, ar trebui plătite de către primărie. Până acum, medicii de familie plăteau din banii lor toate utilităţile", a mai spus dr. Tănăsescu.
Medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în centrele de permanenţă vor fi nevoiţi să acorde asistenţă medicală şi persoanelor neasigurate. "Noi avem contract cu casa de asigurări şi de acolo ni se furnizează banii pentru asistenţa medicală acordată persoanelor asigurate. Ministerul Sănătăţii nu a specificat, în ordonanţa de urgenţă pe care a înaintat-o guvernului fără să ne consulte, de unde vor fi plătite consultaţiile neasiguraţilor", a precizat Rodica Tănăsescu.
Camera Deputaţilor a aprobat, pe 10 iunie, un Proiect de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Emil Boc nr.32/2009 care prevede modificarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15:00-20:00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8:00-20:00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.
Mai multe articole despre:
medici
Ministerul Sănătaţii
ordonanţă
permanenţa
medic de familie
asistenţă medicală
OUG