MENIU

Medicii braşoveni au prelevat, în premieră, organele unui copil de 10 ani

<descriere>
Medicii braşoveni au prelevat, în premieră, organele unui copil de 10 ani

O echipă formată din medici din Braşov, Cluj şi Bucureşti au prelevat, în premieră pentru Braşov, organele interne ale unui băieţel de 10 ani aflat în moarte cerebrală. Operaţia a avut ca scop salvarea vieţilor a doi copii din Cluj, care vor primi fiecare câte un rinichi sănătos şi vor scăpa de chinul dializei. Un alt copil din Bucureşti va avea şansa la o viaţă nouă, printr-un transplant de ficat.

Băiatul de doar 10 ani se afla în moarte cerebrală din 28 noiembrie, după ce a suferit un accident de maşină. Joi părinţii săi au fost de acord cu donarea organelor, pentru ca măcar alţi copii să se bucure de-o viaţă normală. Operaţia a început aproape de miezul nopţii.

Directorul medical al  Spitalului Judeţean Braşov Marius Neculoiu spune că prelevarea organelor de la un copil de această vârstă reprezintă o premieră la Braşov.  \"Inima putea fi prelevată, însă, din păcate, pe lista de aşteptare în România sunt doar trei pacienţi adulţi cu grupul B3, şi o inimă de copil nu poate fi transplatată la un adult\", a adăugat el.

Dacă în cazul rinichilor operaţia de transplant se poate face în maximum 48 de ore, ficatul a fost transplantat primul, pentru că timpul impus pentru operaţie este mult mai scurt, cel mult şase ore.

Operatia de prelevare a organelor a decurs normal şi a durat aproximativ trei ore. În ultimii doi ani, la Braşov s-au mai realizat alte opt operaţii de prelevare de organe.

 

 

Mai multe articole despre:
transplant medici Braşov moarte cerebrală