MENIU

Meciul Botafogo - Flamengo, 2-2, a avut cinci arbitri

Foto: rogeliocasado.blogspot.com
Centralul a fost ajutat de alţi doi arbitri aşezaţi în zona porţilor

Dacă arbitrajul românesc este cercetat de procurorii anticorupţie, cel brazilian se grăbeşte să-şi ia măsuri de prevenire. Pe celebrul Stadion Maracana, meciul Botafogo - Flamengo a adus o primă măsură revoluţionară în arbitraj: centralul a avut două ajutoare în plus, pe lângă asistenţi.

Federaţia Braziliană de Fotbal este prima care aduce inovaţii în sistemul de arbitraj. Botafogo şi Flamenco s-au întâlnit pe Maracana sub ochii vigilenţi a 5 arbitri. Pe lângă cei doi tuşieri, centralul a fost ajutat în luarea deciziilor controversate de alţi doi arbitri postaţi în zona fiecarei porţi.

Sistemul are însă o mare problemă: FIFA nu l-a autorizat încă, iar echipele ar putea cere anularea rezultatului, 2-2, dacă ar considera că unul dintre cei doi arbitri în plus s-au amestecat prea mult în deciziile centralului. Deşi partida s-a terminat fără incidente şi faze controversate, părerile au fost împărţite apropo de folosirea arbitrilor suplimentari.

Noua tendinţă mondială ar trebui să-i descurajeze pe preşedinţii de cluburi care ar vrea să le ceară arbitrilor o mână de ajutor. Pe lângă abordarea tot mai dificilă aceştia, ar trebui să suplimenteze şi fondul de premiere.

Sistemele de siguranţă nu reprezintă însă o noutate în sport, ci doar în fotbal. Tenisul foloseşte cu suces sistemul "Eagle-eye" în vreme ce în rugby, martorul video este unealta referată a centralilor în momentele cheie.

 

Mai multe articole despre:
FIFA arbitri Flamengo Maracana Botafogo