MENIU

Mechel Târgovişte ar putea să-şi reia activitatea începând cu 12 ianuarie

Foto: wikimedia.org

Combinatul de oţel Mechel Târgovişte (COS) îşi va relua activitatea începând cu 12 ianuarie, după ce vor fi efectuate pregătiri ale utilajelor pentru o perioadă de şase zile, a anunţat miercuri compania într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Mechel a avut oprită producţia în perioada sărbătorilor -  25 decembrie 2008 - 5 ianuarie 2009 -, interval în care, în medie, 1.500 de salariaţi din cei 3.230 au intrat în şomaj tehnic. Potrivit comunicatului, Mechel a programat pregătiri ale utilajelor în perioada 6-11 ianuarie.

Liderul de sindicat de la Mechel Steel Târgovişte, Mihai Toma declarase tot miercuri că nu ştie când va fi reluat lucrul în combinat şi a acuzat conducerea unităţii că nu vrea să comunice programul pe luna ianuarie.

Potrivit liderului sindical, aproape toţi angajaţii Mechel Târgovişte sunt în şomaj tehnic până la data de 24 ianuarie, întrucât există produse pe stoc şi nu este cerere, astfel că mai bine de 3.000 de salariaţi stau acasă, primind 75% din salariu.

Compania cu capital rusesc Mechel Târgovişte a fost menţionată tot miercuri de ministrul Economiei, Adriean Videanu, printre societăţile care nu îşi vor relua activitatea din cauza crizei gazelor furnizate de Rusia. El a spus la o conferinţă în care a decretat situaţie de urgenţă pentru sistemul energetic că a decis să amâne unele reporniri în industrie până săptămâna viitoare, când va avea mai multe infrmaţii legate de gazul din import. Ministrul a precizat că probabil va discuta de luni această problemă.

Combinatul de oţel Mechel Târgovişte (COS) a obţinut în primele nouă luni ale anuui trecut un profit net de 115 milioane lei, adică 31,6 milioane euro, de cinci ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă din 2007, pe fondul majorării afacerilor cu 62%.

Afacerile companiei au avansat la 983,2 milioane lei (270,1 milioane euro), depăşind cu circa 62% nivelul din intervalul echivalent al anului trecut, de 607,37 milioane lei.

Mechel Târgovişte produce oţeluri aliate şi nealiate, dar şi oţel beton. Capitalul social al companiei este de 172,13 milioane lei, divizat în 68,85 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei.

Principalii acţionari sunt compania Mechel International Holdings AG, care deţine 86,60% din capitalul social şi SIF Oltenia (SIF5), cu o participaţie de 8,92%. De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) deţine 4,05% din acţiunile companiei.

Titlurile Mechel Târgovişte au încheiat şedinţa bursieră de miercuri la preţul de 1,71 lei, ceea ce conferă o capitalizare de 117,73 milioane lei (28,93 milioane euro). Acţiunile companiei sunt listate la categoria a doua a BVB, sub simbolul COS.