MENIU

Maternitatea din Oneşti a fost închisă temporar din cauza mai multor nereguli

Foto: RTV
Maternităţile din România sunt un adevărat pericol pentru mame şi bebeluşi

Unele maternităţi din România sunt un adevărat pericol pentru mame şi bebeluşi. Clădirile vechi stau să se prăbuşească, angajaţii fac chetă ca să cumpere spirt medicinal, iar gravidelor le vine rândul la ecografie după ce nasc. Din cauza unor probleme asemănătoare, pe 4 iunie, maternitatea din Oneşti a fost închisă.

Igrasie, infiltraţii, podele sparte, mobilier ruginit şi invechit, nereguli în transportul alimentelor, toate acestea au fost motivele pentru care Maternitatea Oneşti a fost închisă temporar. "S-a decis suspendarea activităţii secţiei de neonatalogie şi obstetrică şi sancţionarea managerului spitalului, a medicului şef de secţie, asistentului şef şi a directorului medical, cu amendă între 300 şi 500 de lei", a spus purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, Oana Mocondoi.

Reprezentanţii maternităţii au spus că s-au temut să investească fondurile primise acum trei ani de Banca Mondială.

Şi clădirea maternităţii din Drobeta Turnu Severin abia mai stă în picioare. "Aparatura pentru cezariene şi terapie intesivă este din anii '60-70. De multe ori, la operaţii trebuie să stăm aplecaţi pentru că mesele sunt la ultimul nivel", a explicat şeful Materinităţii din Drobeta Turnu Severin, Damaschin Barbu.

Maternitatea din Botoşani, cea mai mare din judeţ nu mai are fonduri decât pentru plata salariilor. Medicii au făcut chetă pentru a cumpăra produse sanitare. "Casa de asigurări ne limitează la două examinări ecografice pe zi, cu bilet de trimitere. Celelalte fie plătesc chitanţă, fie sunt reprogramate. Uneori se ajunge să fie reprogramate după ce nasc", a precizat medicul ginecolog, Marian Vântu.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu mai poate da bani pentru Maternitatea din Botoşani şi spune că managerul trebuie să se descurce cu fondurile pe care le are.