MENIU

Măsuri de prevenţie a gripei noi în toate instituţiile publice din România

Foto: flickr.com
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de gripă, autorităţile de la Bucureşti sunt în alertă

Măsuri de prevenţie a gripei noi în toate instituţiile publice din România. Începând de vineri, fiecare instituţie şi-a stabilit propriul plan de măsuri ca să împiedice răspândirea virusului H1N1 în România. Acesta se va face în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a declarat joi seară pandemie de gripă. Autorităţile au pus la punct deja un plan pentru protejarea populaţiei.

La graniţe, vameşi cu măşti de protecţie împart pliante cu informaţii referitoare la gripa nouă, celor care intră în ţară.

La Ministerul de Interne a avut loc şedinţa comitetului de urgenţă care a pus la punct planul de măsuri ca să împiedice răspândirea virusului A (H1N1) în România.

Ministrul Dan Nica a susţinut că momentul declanşării oficiale a pandemiei nu a luat prin surprindere autorităţile. "Fiecare instituţie, încă de acum o lună de zile, a avut obligaţia de a pregăti măsurile necesare, care înseamnă şi măsurile care trebuie luate pentru asigurarea funcţionării instituţiilor vitale ale statului român în situaţie de pandemie, măsurile pe care le luăm pentru ca vaccinarea să se poată produce, care sunt etapele acestui proces de vaccinare a serviciilor şi a populaţiei, persoanele vulnerabile şi toate aceste lucruri au făcut ca astăzi să putem avea o capacitate de acţiune la nivelul optim a tuturor instituţiilor statului", a declarat Dan Nica.

"S-a decis ca fiecare instituţie să elaboreze propriul plan de combatere a pandemiei şi care să fie aprobat în şedinţa de miercuri. Viaţa în România trebuie să decurgă normal, dar ţinând cont de măsurile preventive pe care trebuie să le ia populaţia la recomandarea Ministerului Sănătăţii", a precizat ministrul Ion Bazac.

"Vicepremierul Dan Nica s-a asigurat ca încă din 11 mai să existe un plan sectorial, care a fost pus la dispoziţia ministerelor pentru a interveni în situaţii, aşa cum a fost cea anunţată aseara, de pandemie de gripă. Miercuri în şedinţa de guvern, vom aproba planul integrat, apoi va fi trimis autorităţilor sub responsabilitatea civilă şi penală a punerii în aplicare", a spus premierul Emil Boc.

La întâlnirea comitetului au lipsit şase membri, majoritatea secretari de stat, ceea ce l-a nemulţumit pe premier. Emil Boc a avertizat că vor fi demişi cei care lipsesc sau trimit alte persoane în locul lor. Citeşte mai mult


Vezi cum şi-au motivat absenţa membrii avertizaţi de premierul Emil Boc

Conform legii, la şedinţele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă este obligatorie prezenţa secretarilor de stat din ministere sau a consilierilor acestor, dar nu şi a miniştrilor.  

Citeşte şi Recomandările OMS pentru nivelul de alertă 6 

Prima pandemie de gripă din ultimii 40 de ani a fost declarată joi seară de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Asta înseamnă că virusul A (H1N1) s-a răspândit în toată lumea.