MENIU

Marrisa Mayer (Google), la LeWeb: Viitorul presei, un flux de ştiri hiper personalizat

Marissa Mayer, cea mai influentă femeie din online

Cea mai influentă femeie din online a făcut faţă timp de câteva zeci de minute tirului de întrebări venite de la Michael Arrington, fondator Tech Crunch, unul dintre cele mai temute şi respectate bloguri pe tehnologie din SUA. REALITATEA.NET vă prezintă în exclusivitate discuţiile, workshop-urile şi panel-urile care se ţin timp de două zile la Paris pe marginea viitorului spaţiului online.

Greii din online vorbesc greu. O recunosc şi cei mai influenţi bloggeri tech din Sillicon Valley. Vicepreşedintele Google Search, Marissa Mayer, a acceptat să dezvăluie la LeWeb câteva din următoarele ambiţii ale gigantului web.

Despre cum va arăta viitorul căutărilor pe web. Despre cum va face Google de petrecanie presei scrise. Şi despre feed-uri de ştiri uber personalizate şi extrem de mobile. La LeWeb, cea mai importantă femeie din online în opinia revistei Glamour a făcut faţă timp de câteva zeci de minute tirului de întrebări venite de la Michael Arrington, fondator Tech Crunch, unul dintre cele mai temute şi respectate bloguri pe tehnologie din SUA.

REALITATEA.NET vă prezintă în exclusivitate discuţiile, workshop-urile şi panel-urile care se ţin timp de două zile la Paris pe marginea viitorului spaţiului online.

Când o prinzi pe Marissa Mayer de un picior şi eşti jurnalist pe tehnologie în Silicon Valley nu-i dai drumul până nu-ţi răspunde la toate întrebările pe care le suscită zi de zi cel mai mare jucător de pe piaţa online mondială. Marissa Mayer, la fel ca alţi câţiva zeci de jucători mari din online, nu iese însă la rampă din două în două zile, iar când o face şi e prinsă la colţ de un vulpoi precum Michael Arrinton, spune prea puţin din ce nu ştiu deja cei peste 2.000 de participanţi la LeWeb.

Vocea şi imaginea, noile câmpuri de căutare pe web

Marissa a recapitulat pentru toată lumea noutăţile Google din ultimele câteva zile care au făcut deja turul internetului. Cea mai mare noutate este un eveniment Google dedicat special căutării pe net, \"Future of Search\", unde gigantul a pus pe masă ultimele eforturi pentru a face această activitate cât mai aproape de ceea ce visează internauţii din întreaga lume. Au lansat Google Goggles, au îmbunătăţit căutarea de voce făcută cu Voice Search, au discutat despre căutarea făcută în funcţie de locaţie. Şi mai ales şi-au lăudat parteneriatele strategice în materie de real time search, atât cu Facebook, cât şi cu MySpace.

\"Toate discuţiile despre căutare web pe care le facem la Google se axează pe patru elemente cheie: modalitatea (cum faci căutarea), media (mai multe platforme media, mai multă interactivitate, conţinut oferit în timp real), limba (traduceri pentru cât mai multe limbi) şi personalizarea experienţei de căutare.

Toate conceptele futuriste referitoare la căutare sunt însă dezumflate de Arrington: \"Cât de departe suntem, de fapt, de a face posibilă la scară largă o tehnologie care să ne spună ce este un lucru sau cine este o anumită persoană doar pe baza unor imagini?\". \"Combinăm în acest moment recunoaşterea de imagine cu elemente de geolocaţie\", s-a mărginit să dezvăluie Mayer din ce pregăteşte Google în propriile laboratoare.

Căutările sociale câştigă teren

Două noi concepte în cadrul căutărilor pe net sunt Social Search şi Realtime Search, ambele crescute pe seama Twitter şi Facebook, după cum recunoaşte Mayer. O problemă importantă cu aceste rezultate este dificultatea cu care pot fi filtrate la nivel de conţinut adevărat sau fals. \"Lucrăm din greu la a stabili autoritatea celor care oferă informaţii pe reţelele sociale. Cu ajutorul unor algoritmi vom putea stabili ce informaţii sunt relevante şi care sunt false\", asigură ea.

Google nu se grăbeşte să lanseze primul telefon

Chiar dacă Mayer nu se interesează de altceva decât de căutare în cadrul Google, Arrington a strâns-o cu uşa să spună şi de alte proiecte Google în derulare sau în jurul cărora s-au făcut diverse speculaţii. Marissa Mayer refuză să confirme sau să infirme speculaţiile cum că Google ar pregăti un telefon propriu, deşi Arrington se laudă că şefa Google i l-ar fi arătat deja în culise.

Ştirile croite de fiecare sunt viitorul presei

Viitorul ştirilor de presă, scenariu în care Google este demonizat în cor de media tradiţionale, în frunte cu Rupert Murdoch, este un subiect despre care Mayer a fost nevoită, deasemenea, să vorbească. \"Jurnalismul, cu tot ceea ce înseamnă nucleul său, rămâne la fel, iar singurul care se schimbă şi evoluează este modul în care acesta este livrat publicului\", spune Mayer.

\"Ne preocupă foarte tare ştirile personalizate\", mai recunoaşte Mayer. \"Ne gândim constant ce fel de unităţi de măsură să folosim pentru acest lucru. Twitter şi Facebook au popularizat stream-urile de informaţie şi mă întreb de ce nu sunt şi ştirile făcute în acelaşi fel. Aş vedea un asemenea produs, pe care, personal, l-aş numi flux de ştiri hiper personalizat\".