MENIU

Marko:Preşedintele încearcă să impună ideea că o minoritate poate guverna prin OUG

Foto: onkormanyzat.ro

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat că situaţia actuală de conflict politic nu poate fi motivată prin eventuale probleme ale Constituţiei şi a arătat că, de fapt, politicienii sunt "de vină", o mare parte din vină fiind chiar a preşedintelui Traian Băsescu.

Marko a arătat în plenul reunit al celor două Camere, unde s-a dezbătut declaraţia opoziţiei privind susţinerea lui Klaus Johannis la funcţia de premier, că de-a lungul timpului politicienii şi mai ales partidele care au făcut parte din Guvern au "aplicat abuziv un anumit articol din Constituţia României". 

El a explicat în continuare că este vorba despre emiterea de către Executiv a "sute şi sute" de ordonanţe de Urgenţă, în timp ce Constituţia este specificată necesitatea existenţei unei "situaţii de urgenţă" pentru emiterea unor astfel de acte normative. "Din această dispoziţie reiese că ori în România anii precedenţi, timp de 10, a existat în permanenţă o situaţie extraordinară, suntem o ţară extraordinară, având o situaţie extraordinară, ori noi, cu toţii, cei care am fost în Guvern (...)am aplicat abuziv un anumit articol din Constituţia României", a spus Marko Bela.

Astfel, senatorul UDMR a mai spus că s-a ajuns în situaţia în care "preşedintele ţării încearcă să impună ideea că o minoritate poate guverna prin OUG-uri".

Totodată, liderul UDMR a vorbit şi despre rolul de mediator al preşedintelui ţării în procesul de numire a unui nou premier, subliniind că nu face parte dintre "cei care afirmă că preşedintele nu trebuie să aibă niciun rol" în formarea Guvernului României. "Dar când există o majoritate în Parlamentul României, preşedintele are rolul de a respecta voinţa acelei majorităţi", a mai afirmat, Marko anunţând că membrii UDMR vor vota declaraţia depusă miercuri de opoziţie.

Senatorul UDMR Cseke Attila a arătat că grupul parlamentar din care face parte crede "în continuare" în sistemul parlamentar bicameral şi că modificarea prin referendum a structurii Parlamentului este imposibilă, necesitând revizuirea Constituţiei.

Astfel, senatorul a anunţat că grupul UDMR votează pentru avizul negativ al comisiilor juridice privind scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pentru Parlament unicameral şi număr redus de paralmentari.

"Noi credem în continuare în sistemul bicameral cu o mai bună partajare şi stabilire a atribuţilor celor două Camere ale Parlamentului. (...)prima întrebare pe care doreşte preşedintele României să o adreseze cetăţenilor cu drept de vot din această ţară, trecerea la un Parlament unicameral este o problematică esenţialmente supusă revizuirii Constituţiei, şi nu poate fi tranşată în niciun fel prin referendum",  a spus senatorul UDMR.

Totodată, Cseke a criticat şi OUG 103/2009, privind organizarea referendumului prin care se stabileşte un termen în care Parlamentul trebuie să dea punctul de vedere asupra intenţiei preşedintelui de a organiza un referendum.

Astfel, el spune că Guvernul s-a inspirat la redactarea OUG 103/2009 din documentul "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului" al Comisiei de la Veneţia, dar că Executivul a "citit doar ceea ce a dorit să culeagă". În acest sens, Cseke Attila a mai explicat că respectivul document prevedea şi necesitatea ca legislaţia privind referendumul să nu fie modificată cel puţin un an înainte de referendum. "Dacă tot a invocat acest document pentru a umili Parlamentul prin emiterea OUG 103, Guvernul României are obligaţia de a transpune toate reglementările cu caracter tehnic propuse de către Comisia de la Veneţia", a conchis Cseke.

Şi membrii grupului Parlamentar al minorităţilor naţionale au anunţat că votează avizul negativ al celor două comisii juridice privind scrisoarea preşedintelui.

Cererea preşedintelui de a organiza referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300  a primit aviz negativ din partea senatorilor şi deputaţilor, avizul fiind consultativ.

Mai multe articole despre:
parlament UDMR referendum aviz negativ Cseke Attila