MENIU

Marius Nistor: Suplinitorii necalificaţi nu pot fi reduşi în totalitate, mediul rural se bazează pe ei

Foto: RTV
Marius Nistor: Este nevoie de suplinitorii necalificaţi pentru mediul rural

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, a declarat că ar fi imposibil ca suplinitorii necalificaţi să fie reduşi în totalitate, întrucât în mediul rural se apelează la serviciile lor, personalul calificat nevrând să vină pe acele posturi.

"I-am atras atenţia doamnei Andronescu că se va redeclanşa conflictul de muncă, dat fiind faptul că vor fi afectaţi colegii noştri. Domna ministru a luat legătura cu reprezantanţii învăţământului preuniversitar şi a cerut să li se transmită inspectorilor generali că orice reducere trebuie să se facă în limitele raţionale, fără încălcarea legislaţiei în vigoare", a declarat preşedintele.

"Ministerul are dreptate când merge pe idea că cu 45 de elevi nu poţi forma trei clase, ci că poţi comasa astfel încât să ai două clase. Dar, condiţia de bază este următoarea: acele două clase să nu depăşească efectivele maximale de 30 de elevi pe clasă", a mai spus Nistor.

Ecaterina Andronescu a declarat că intenţia Ministerului Educaţiei este să ocupe posturile vacante cu profesori titulari şi nu cu suplinitori necalificaţi, pentru creşterea calităţii sistemului de învăţământ. Andronescu a asigurat că nu vor fi afectaţi în niciun fel titularii. 

Cele trei federaţii din învăţământul preuniversitar susţin că, printr-o notă internă, Ministerul determină inspectoratele să facă reduceri de personal. Sindicaliştii avansează şi un număr: 20.000.