MENIU

Marian Sârbu: Pensiile în sistemul public vor creşte cu un procent care va acoperi creşterea preţurior

Foto: ziua.ro
M. Sârbu: Între promisiunile din campanie şi acest buget este o diferenţă suficient de mar

Salariile bugetarilor şi pensiile vor creşte în acest an cu 5%, în două etape. Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei de Guvern în care s-a discutat bugetul pe 2009. Documentul va fi prezentat sindicatelor, apoi va merge la Parlament pentru a fi adoptat.

"Între promisiunile din campanie şi acest buget este o diferenţă suficient de mare", a admis Marian Sârbu, la Realitatea TV, în emisiunea "Realitatea zilei".

Ministrul Muncii a declarat că, în sistemul public, pensiile vor creşte cu un procent care va acoperi rata inflaţiei pe anul acesta. "Prin măsura pe care am luat-o incluzând în bugetul de asigurări sociale sumele necesare, încercăm ca, anul acesta, să păstrăm puterea de cumpărare a pensionarilor, ajungând, prin creşterile punctului de pensie de 3% la 1 aprilie şi încă 2% la 1 octombrie, la o valoare a punctului de pensie care să reprezinte 43,2 din salariul mediu pe economie", a explicat ministrul.

Sârbu a recunoscut că a modificat legea care prevedea asigurarea a 45 de procente din salariul mediu pe economie şi a motivat schimbarea acesteia prin faptul că legea nu prevede un procent explicit al salariului mediu brut. "Proiectul de lege privind bugetul de asigurări sociale pe anul 2009 vorbeşte de o valoare a punctului de pensie de circa 712 lei între 1 aprilie şi 1 octombrie şi 738 de lei începând cu 1 octombrie. Asta înseamnă 43,2% din salariul mediu pe economie. E vorba de o diferenţă de 1,8 puncte procentuale", a explicat ministrul.

Marian Sârbu a spus că promisiunea din programul de guvernare şi anume ca, la 1 octombrie, nimeni din cei care au plătit contribuţii la bugetul de asigurări sociale nu va avea o pensie mai mică de 350 de lei va fi aplicată în două etape. Astfel, la 1 aprilie, toţi cei care se află în acest moment la o valoare a pensiei de sub 300 de lei, primesc diferenţa până la această sumă urmând ca, la 1 octombrie, cei care se află sub pragul de 350 de lei să primească diferenţa până la 350 de lei.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, ministrul a ţinut să precizeze că "programul de guvernare aprobat de Parlament este un program care se referă la o perioadă de 4 ani, cât durează mandatul oricărui guvern".

"Pragul de 350 de lei ca prag până la care se acordă diferenţa pentru instituirea unuei pensii minime garantate e o promisiune făcută în campania electorală şi inclusă în programul de guvernare tot pentru 4 ani, dar Guvernul a demonstrat că o poate face chiar de anul acesta", a conchis ministrul Muncii.

Mai multe articole despre:
buget salarii pensii Marian Sârbu