MENIU

Marian Sârbu: Numărul şomerilor ar putea ajunge la 800.000

Foto: RTV
Marian Sârbu a început noi negocieri cu sindicatele

Ministrul Muncii a anunţat, luni, că estimările iniţiale privind numărul şomerilor în 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depăşite cu 200-300.000 de persoane, şi că bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata şomajului şi alte măsuri de formare profesională.

Ministrul Muncii vrea suplimentarea bugetului cu 500 de milioane de lei. Oficialul a spus că autorităţile se vor asigura că vor avea bani ca să plătească indemnizaţiile de şomaj şi sumele necesare legate de măsurile active, precum formarea profesională de anul aceasta.

"Încercăm să acordăm o atenţie specială categoriilor vulnerabile, pensionarilor, salariaţiilor cu venituri mai mici, iar orice tip de modificare să îi sprijine pe cei cu venituri mici", a pecizat Sârbu.

Sporurile nu vor fi eliminate, dar fiecare instituţie va putea negocia cu salariaţii valoarea acestora, astfel încât să se poată încadra în bugetul aprobat. Declaraţia a fost făcută de ministrul Muncii, Marian Sârbu care a spus că întâlnirea de luni dintre sindicate şi reprezentanţii ministerului ar putea pune punct discuţiilor pe tema sporurilor.

Salariile de merit şi primele vor fi acordate şi în acest an pentru cel mult zece luni, întrucât bugetele pentru personal ale ministerelor sunt mai mici cu 20% faţă de 2008, a spus luni secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, precizând că articolul 20 a fost menţinut, dar într-o formă modificată.

"Chiar dacă Ministerul Muncii a fost de acord cu eliminarea articolelor 6 şi 7 din Ordonanţa de Urgenţă, ce priveau salariile de merit şi fondurile de premiere, aceste drepturi nu vor putea fi acordate decât zece luni, întrucât a fost menţinut articolul 20, care obligă ordonatorii principali de credite să se încadreze în bugetul pe acest an", a declarat Ciosu, după terminarea negocierilor dintre sindicate şi Ministerul Muncii.

În cadrul negocierilor de luni, articolul 20 al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a fost menţinut, însă forma sa a fost modificată, fiind eliminată obligaţia pentru ordonatorul principal de credite ca, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, să ia toate măsurile necesare pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal.

În forma modificată, articolul 20 prevede ca ordonatorul de credite - ministerele - să se încadreze în bugetul de cheltuieli pe 2009, fără a fi menţionat termenul de 30 de zile, însă sindicatele semnalează că bugetele ministerelor sunt cu 20% mai mici decât anul trecut.

Ciosu a avertizat că acţiunile de protest ale profesorilor vor continua până când vor fi respectate drepturile salariale în învăţământ, inclusiv aplicarea legii ce priveşte majorarea salariilor.

Astăzi, sindicatele afiliate confederaţiei Cartel Alfa, inclusiv Federaţia Educaţiei Naţională (FEN), se vor întâlni pentru a hotârî calendarul acţiunilor de protest, după ce luni aproape 4.000 de sindicalişti din Cartel Alfa au pichetat prefecturile din ţară, Ministerul Muncii şi sediile centrale ale PSD şi PD-L din Bucureşti.